Најновије

ВОЈНИ СИНДИКАТ: Вучић да нареди да се обуставе активности ВС које нису неопходне

Војни синдикат Србије позвао је председника Александра Вучића да као главнокомандујући војсци нареди да се одмах обуставе све активности у војсци које нису "преко потребне" и усмерене искључиво на борбу против епидемије корона вируса и одржавање оперативности Војске Србије.

Војска Србије (Фото: vs. rs)

Из Министарства одговарају да се у Војсци Србије поштују све прописане мере надлежних органа у борби против коронавируса.

У последња два дана Војни синдикат Србије, добио је неколико притужби припадника Војске Србије, у којима се наводе примери непоштовања мера за заштиту од пандемије вируса корона, које је прописала и наредила Влада Србије, наведено је у саопштењу.

Непоштовање мера, како истичу, највише се огледа у неослобађању од доласка на посао мајки које имају децу старости до 12 година као и припадника који имају хронична обољења па су због свог здравственог стања најугроженији.

Припадници ВС као велики проблем истичу и спровођење редовних активности војске попут вишедневне колективне обуке, која се у одређеним јединицама реализују као да није ванредно стање, додају из синдиката, наводи се у саопштењу овог синдиката.

Такав случај, како кажу, постоји у 98. ваздухопловној бригади која у овом тренутку изводи вишедневну колективну обуку у теренским условима на једној локацији у Србији и где, према информацијама којима располажу, "већ има заражених вирусом корона, због чега објективно прети опасност преношења заразе" и на остале припаднике приликом повратка у матичну базу.

"Имајући у виду да се мере заштите од пандемије поштују и спроводе у свим другим министарствима (МУП, просвета, здравство итд), и да је Војска Србије једина институција где се у потпуности не поштују и не спроводе мере заштите од пандемије, тражимо од председника Републике као главно командујућег, да нареди начелнику Генералштаба да одмах обустави све активности које нису преко потребне и усмерене искључиво на борбу против пандемије и одржавања оперативности Војске, а нарочито оне које се могу реализовати у другим терминима након укидања ванредног стања", наводе из Војног синдиката.

Такође траже да се родитељима који имају децу до 12 година, нарочито мајкама и самохраним родитељима, као и лицима која болују од хроничних болести, одмах омогући рад од куће.

Подсећамо да су због непоштовања наређених мера заштите од пандемије већ покретани и окончани судски поступци у којима су изрицане затворске казне и не бисмо желели да права припадника ВС штитимо тако што ћемо против одговорних у Војсци Србије подносити кривичне пријаве, закључује се у саопштењу.

Министарство одбране: Војска спроводи наређене мере надлежних органа у борби против коронавируса

Поводом саопштења Војног синдиката Србије, Министарство одбране истиче да се у Војсци Србије поштују све мере надлежних органа у циљу заштите припадника од коронавируса.

“Министарство одбране и Генералштаб Војске Србије упутили су свим организационим целинама обавезујућу инструкцију Владе Србије током ванредног стања и низ одлука и наређења које треба предузимати и циљу спречавања ширења инфекције Цовид-19”, наводи се у саопштењу Министарства.

Из Министарства су нагласили да су створени услови да се прописане мере могу спровести, како би сви припадници Министарства одбране и Војске Србије били максимално заштићени од могуће инфекције.

“О спровођењу планских активности обуке у јединицама Војске Србије ових дана смо транспарентно извештавали на сајту Министарства одбране и Војске Србије, с обзиром да Војска Србије, уз поштовање прописаних мера, спроводи активности на очувању своје борбене готовости и у условима ванредног стања”, додаје се.

Министарство одбране истиче да су обезбеђене довољне количине заштитних средстава и опреме, посебно за оне припаднике који због својих дужности на терену долазе у контакт са другим лицима.

За све којима то услови посла омогућавају дозвољен је рад од куће, а то се нарочито односи на угрожена лица са утврђеним хроничним обољењима, на труднице и лица старија од 60 година, као и за родитеље детета до 12 година живота и детета са посебним потребама. Сви припадници упознати су са мерама превенције и иницијалним симптомима инфекције како би се на време јавили лекару. Детаљно су прописане мере и створени услови за њихово придржавање у оквиру радних активности припадника, као што су контрола уласка и изласка, дезинфекција руку на уласку, услови за одржавање службених састанака и слично, наглашено је из Министарства.

“Све наведено и друге предузете мере у ванредном стању потврђују да се у Војсци Србије ради организовано, активности се спроводе плански, са бригом за људе, како би Војска Србије сачувала своју спремност да и у овим условима може да изврши све добијене задатке”, наводи се.

У Министарству су нагласили да брига Војног синдиката Србије, коју, по њиховим речима преносе и поједини медији, “пре служи за политичку промоцију те организације и њеног председника, а о припадницима Војске Србије свакако брине држава којој они, као и својим грађанима, и у овим условима пожртвовано служе”, закључили су у саопштењу.

Прочитајте ОВДЕ  ко је био Драгослав Космајац.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА