Најновије

СЕДАМ ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА, А ЗА СРБЕ НИШТА: Још није дочекано формирање ЗСО

Представници Београда и Приштине пре тачно седам година потписали су Бриселски споразум. Споразум садржи 15 тачака од којих се шест односи на Заједницу српских општина, која још увек није формирана. Остале тачке споразума чије је споровођење зависило од Београда, спроведене су.

Хашим Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Шест месеци и десет рунди преговора Београда и Приштине резултирали су споразумом у 15 тачака и великим очекивањима.

Преговарач терористичке творевине Хашим Тачи рекао је након потписивања да Бриселски споразум представља почетак нове ере – ере помирења.

Тог 19. априла две стране ставиле су параф на нешто што је Србима на КиМ требало у блиској будућности да донесе заједницу 10 општина са српском већином јужно и северно од Ибра, а са овлашћењима у образовању, здравству, економском развоју, урбаном и руралном планирању.

Ивица Дачић, у то време председник Владе, рекао је дан после потписивања споразума да је то највише што се у том тренутку могло остварити.

Потписивању споразума посредовала је тадашња шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон, која је од споразума имала велика очекивања.

Заједница српских општина још увек није формирана, а дијалог Београда и Приштине је у блокади када је у новембру 2018. године Приштина увела таксе од 100 одсто на робу из централне Србије.

ЕУ је недавно именовала Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану. 

Задатак новог специјалног представника биће да оствари свеобухватну нормализацију односа између Србије и окупиране српске покрајине, унапреди добросуседске односе и помирење између партнера у региону, помажући им да превазиђу наслеђе прошлости, као и да допринесе ефикасности активности ЕУ у региону, наведено је тада у саопштењу Брисела.

Шта је Харадинај писао представнику ЕУ за дијалог прочитајте ОВДЕ!

Извор: РТС

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА