Најновије

ПЕТИ НА СВЕТУ! Србија има најјачу и најмоћнију војску на Западном Балкану

Србија је током 2019. године највише издвајала за војску и тако је престигла Хрватску. Наша држава налази се на петом месту у свету по скоку војног финансирања у односу на 2018. годину.

Илустрација (Фото: vs.rs / Правда)

Србија тренутно има најјачу и најмоћнију војску на Западном Балкану, тврди угледни Стокхолмски међународни институт за истраживање мира (СИПРИ)!

Овај истраживачки центар процењује да је Србија у прошлој години издвојила око 1,14 милијарди долара за војне набавке, што је у односу на 2018. увећање од 326 милиона долара или чак 43 процента. Тим скоком војног финансирања Србија је престигла Хрватску, која се претходних година редовно налазила на првом месту по војној потрошњи међу државама Западног Балкана.

Како указују подаци центра СИПРИ, све државе на Балкану бележе раст у војној потрошњи, али ипак Србија и Хрватска значајно предњаче.

- Србија и Хрватска имале су војну потрошњу од око милијарду долара у 2019. години. Остале државе у суседству имају знатно мање војне инвестиције. Албанија је потрошила 198 милиона долара, БиХ 183, Северна Македонија, која је од ове године и чланица НАТО, 151 милион долара. Следи Црна Гора са 89,3 милиона, док је 'Косово' имало најмање војне расходе од 65,7 милиона долара. Осим Србије, ниједна држава није имала процентуално толико велики скок у односу на 2018. годину - пише Радио Слободна Европа, позивајући се на податке стокхолмског истраживачког центра.

Шта смо набавили

-руске "мигове 29"* белоруске "мигове 29"

-кинеске борбене дронове

-хеликоптере "пума"

-руске хеликоптере "Ми-17" и "Ми-35"

-руски ПВО систем "панцир С1"

-руске тенкове и борбена возила

Коментаришући ове наводе, председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић каже да се поноси тиме што припада политичкој структури која је, захваљујући председнику Вучићу, успела да обезбеди средства за набавку врхунске војне технике и опреме.

- Овакав војни потенцијал био је незамислив у доба неких претходних власти, чији је једини циљ био да унизи и ослаби српску војску. У целом свету, па и међу чланицама НАТО, постоји тренд повећања инвестиција у сектору безбедности. После вишегодишњег запостављања, Србија је кренула са набавком опреме и наоружања и самим тим враћањем достојанства војсци. Држава ће наставити са овом реформом у смислу подизања нивоа мобилности војске и свеукупним развојем система одбране - наглашава Бечић, додајући да је то дуготрајан и веома комплексан посао.

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност "Едуконс", потврђује да је Србија у претходних неколико година много новца уложила у опремање и обучавање оружаних снага.

- Такав тренд наставиће се и у наредном периоду, првенствено куповином војне технике и средстава од Русије, Француске, Израела и Азербејџана, али и развојем домаће војне индустрије. Управо то је потврдио и Стокхолмски институт мира у свом истраживању, у којем се Србија позиционирала на првом месту међу западнобалканским државама. То је велики доказ српске борбене моћи. С обзиром на то да је наша држава војно неутрална, а да је окружена НАТО чланицама, сасвим је логично да Србија има овакав војни потенцијал - истиче Бјеговић, уз опаску да би евентуално враћање војног рока био још један искорак у заокруживању војне моћи Србије.

- Војска Србије данас има неупоредиво бољу опрему, плате и остале принадлежности него што је то имала 2012. године. Спремали смо војску како би наша држава била снажна - поручио је министар одбране Александар Вулин.

Амери нису спремни за рат са Кином и Русијом! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА