Најновије

НАЈЈУЖНИЈИ ПРЕЛАЗ ПО ИМЕНУ РАФА: Шта ово значи за Газу и Палестинце?

Гранични прелаз Рафа се је најјужнији излаз из Појаса Газе и граничи се са египатским Синајским полуострвом. Поред њега, постоје још само два гранична прелаза из и у Појас Газе - Ерез, прелаз између Израела и северне Газе и Керем Шало, прелаз на граници са Израелом у јужној Гази који служи искључиво за превоз робе, преноси Би-Би-Си и додаје да су оба затворена.

Рафа је сада једини прелаз преко којег би могла да стигне хуманитарна помоћ у Газу, а десетине камиона који превозе гориво и хуманитарну робу паркирани су на египатској стани и чекају да се прелаз отвори.

Египатски медији наводе да ће Рафа бити отворен данас на неколико сати, међутим Си-Ен-Ен је објавио, позивајући се на неименоване званичнике, да ће прелаз остати затворен. Извршни директор Египатске банке хране Али Мохсен Сархан изјавио је данас да на граничном прелазу Рафа бомбе падају сваки минут.

ДА ЛИ ЋЕ ГВОЗДЕНА КУПОЛА ИЗДРЖАТИ? Прети преоптерећење у случају ширења сукоба

„Оно што нас спречава да уђемо је израелско бомбардовање. Стационирани смо на граници већ осам дана и бомбе падају сваког минута”, рекао је он за Би-Би-Си.

Медији су раније објавили да је планирано да данас из Египта у Газу уђе 20 камиона, први пут од почетка рата Израела и палестинске милитантне групе Хамас, преноси Танјуг.

Из кабинета израелског премијера у среду је саопштено да Израел неће спречити испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе из Египта, докле год су у питању само храна, вода и лекови за цивилно становништво и све док помоћ не буде завршила у рукама Хамаса.

ЛИСТА "СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА" У ЈЕДНОЈ КОЛОНИ ИДЕ НА ИЗБОРЕ: Да се Русији уведу санкције, да се прихвати француско - немачки споразум

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА