Najnovije

NAJJUŽNIJI PRELAZ PO IMENU RAFA: Šta ovo znači za Gazu i Palestince?

Granični prelaz Rafa se je najjužniji izlaz iz Pojasa Gaze i graniči se sa egipatskim Sinajskim poluostrvom. Pored njega, postoje još samo dva granična prelaza iz i u Pojas Gaze - Erez, prelaz između Izraela i severne Gaze i Kerem Šalo, prelaz na granici sa Izraelom u južnoj Gazi koji služi isključivo za prevoz robe, prenosi Bi-Bi-Si i dodaje da su oba zatvorena.

Rafa je sada jedini prelaz preko kojeg bi mogla da stigne humanitarna pomoć u Gazu, a desetine kamiona koji prevoze gorivo i humanitarnu robu parkirani su na egipatskoj stani i čekaju da se prelaz otvori.

Egipatski mediji navode da će Rafa biti otvoren danas na nekoliko sati, međutim Si-En-En je objavio, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, da će prelaz ostati zatvoren. Izvršni direktor Egipatske banke hrane Ali Mohsen Sarhan izjavio je danas da na graničnom prelazu Rafa bombe padaju svaki minut.

DA LI ĆE GVOZDENA KUPOLA IZDRŽATI? Preti preopterećenje u slučaju širenja sukoba

„Ono što nas sprečava da uđemo je izraelsko bombardovanje. Stacionirani smo na granici već osam dana i bombe padaju svakog minuta”, rekao je on za Bi-Bi-Si.

Mediji su ranije objavili da je planirano da danas iz Egipta u Gazu uđe 20 kamiona, prvi put od početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, prenosi Tanjug.

Iz kabineta izraelskog premijera u sredu je saopšteno da Izrael neće sprečiti isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz Egipta, dokle god su u pitanju samo hrana, voda i lekovi za civilno stanovništvo i sve dok pomoć ne bude završila u rukama Hamasa.

LISTA "SRBIJA PROTIV NASILJA" U JEDNOJ KOLONI IDE NA IZBORE: Da se Rusiji uvedu sankcije, da se prihvati francusko - nemački sporazum

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA