Најновије

ФИНСКА ВОЈСКА НА ГРАНИЦИ, ЗАТВОРЕНИ ПРЕЛАЗИ: Огласила се Москва

Финске одбрамбене снаге почеле су да граде баријере на контролном пункту Сала на граници са Русијом, јавио је гранични одред Лапоније на друштвеној мрежи Х.

Финска и Русија (Илустрација: Гугл мапе/Правда)

„Званична подршка одбрамбених снага стигла је у Салу. Почињемо да заједнички градимо привремене баријере ван граничног прелаза на терену“, наводи се у објави.

Раније данас је одред граничне страже Лапоније јавио да је на пункт Сала из Русије стигло првих 35 избеглица из Сирије, Ирака, Сомалије и других земаља.

Прошле недеље, финске власти су затвориле четири од осам контролних пунктова на југоистоку земље. Они ће бити угашени до 18. фебруара 2024. године. Хелсинки је то објаснио погоршањем ситуације са миграцијама. Медији су писали о неконтролисаном приливу избеглица из Сирије, Ирака и Сомалије на границу са руске стране.

Преостали контролни пунктови се налазе у северној Финској. Само два од њих, Вартиус и Салла, прихватиће захтеве за азил.

Прошлог петка је лист ИлтаЛехти објавио, позивајући се на изворе, да финско министарство унутрашњих послова припрема предлоге закона за потпуно затварање свих контролних пунктова на граници са Русијом. У недељу је министар умутрашњих послова Мари Рантанен потврдио информацију о развоју даљих ограничења.

Министарство спољних послова Русије је, пак, данас изразило протест амбасадору Финске Анти Хелантереју због затварања контролног пункта. Нагласили су да је Хелсинки одлучио да предузме такве мере под изговором да заоштрава ситуацију са мигрантима и наводно намерним акцијама Москве да организује избегличке токове. Министарство је инцидент назвало провокацијом и жељом да се још више заоштре односи међу државама.

За Русе, немогућност уласка у Финску може довести до масовне заплене некретнина. Тако локалне власти планирају да законски дозволе до 2027. да одузму имовину власницима са којима се не може контактирати или који касне са плаћањем. Плаћање рачуна и пореза постало је готово немогуће откако су пооштрена ограничења уласка. Извршавање банковних плаћања из Русије под санкцијама је такође изузетно тешко.

О губитку БРИКС-а прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА