Najnovije

FINSKA VOJSKA NA GRANICI, ZATVORENI PRELAZI: Oglasila se Moskva

Finske odbrambene snage počele su da grade barijere na kontrolnom punktu Sala na granici sa Rusijom, javio je granični odred Laponije na društvenoj mreži H.

Finska i Rusija (Ilustracija: Gugl mape/Pravda)

„Zvanična podrška odbrambenih snaga stigla je u Salu. Počinjemo da zajednički gradimo privremene barijere van graničnog prelaza na terenu“, navodi se u objavi.

Ranije danas je odred granične straže Laponije javio da je na punkt Sala iz Rusije stiglo prvih 35 izbeglica iz Sirije, Iraka, Somalije i drugih zemalja.

Prošle nedelje, finske vlasti su zatvorile četiri od osam kontrolnih punktova na jugoistoku zemlje. Oni će biti ugašeni do 18. februara 2024. godine. Helsinki je to objasnio pogoršanjem situacije sa migracijama. Mediji su pisali o nekontrolisanom prilivu izbeglica iz Sirije, Iraka i Somalije na granicu sa ruske strane.

Preostali kontrolni punktovi se nalaze u severnoj Finskoj. Samo dva od njih, Vartius i Salla, prihvatiće zahteve za azil.

Prošlog petka je list IltaLehti objavio, pozivajući se na izvore, da finsko ministarstvo unutrašnjih poslova priprema predloge zakona za potpuno zatvaranje svih kontrolnih punktova na granici sa Rusijom. U nedelju je ministar umutrašnjih poslova Mari Rantanen potvrdio informaciju o razvoju daljih ograničenja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, pak, danas izrazilo protest ambasadoru Finske Anti Helantereju zbog zatvaranja kontrolnog punkta. Naglasili su da je Helsinki odlučio da preduzme takve mere pod izgovorom da zaoštrava situaciju sa migrantima i navodno namernim akcijama Moskve da organizuje izbegličke tokove. Ministarstvo je incident nazvalo provokacijom i željom da se još više zaoštre odnosi među državama.

Za Ruse, nemogućnost ulaska u Finsku može dovesti do masovne zaplene nekretnina. Tako lokalne vlasti planiraju da zakonski dozvole do 2027. da oduzmu imovinu vlasnicima sa kojima se ne može kontaktirati ili koji kasne sa plaćanjem. Plaćanje računa i poreza postalo je gotovo nemoguće otkako su pooštrena ograničenja ulaska. Izvršavanje bankovnih plaćanja iz Rusije pod sankcijama je takođe izuzetno teško.

O gubitku BRIKS-a pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA