Најновије

РАЗЛАЗ У ОДКБ И ЗНД: Чланица обе организације одбија помоћ савезника

Јерменија је затражила од својих партнера у ОДКБ-у да са дневног реда самита скину документ о помоћи тој земљи, рекао је генерални секретар организације Имангали Тасмагамбетов на састанку са председником Белорусије Александром Лукашенком.

ОДКБ (Фото: РИА Новости)

„Упутство Савета колективне безбедности је да се финализује одлука о помоћи Јерменији. Јерменска страна, иако су сви остали савезници подржали ову одлуку, није изразила интересовање за овај документ, а штавише, у завршном делу нашег рада тражили су да то у потпуности скине са дневног реда”, рекао је он.

У Минску ће 22. новембра бити одржани састанци савета министара одбране, спољних послова и комитета секретара савета безбедности земаља ОДКБ, а 23. новембра и сам самит ОДКБ. Премијер Јерменије Никол Пашињан неће учествовати у догађајима.

У новембру прошле ходине, на самиту ОДКБ-а у Јеревану, Пашињан је одбио да потпише нацрт одлуке Савета колективне безбедности о заједничким мерама за помоћ Јерменији.

Премијер Јерменије није 26. октобра отишао на међувладине савете ЕАЕУ и ЗНД у Бишкек. Јерменски премијер такође није присуствовао самиту ЗНД, који је одржан у Бишкеку 13. октобра. Министар одбране Јерменије Сурен Папикјан у мају није учествовао на састанку Савета министара одбране ОДКБ у Минску. Јерменија у септембру није послала спасиоце на вежбе земаља ОДКБ, које су одржане у септембру у Белорусији, а пре тога су јерменске власти сматрале неприкладним извођење вежби мировних контингената ОДКБ „Неуништиво братство – 2023” у тој земљи.

О напредовању руских снага на украјинском фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА