Najnovije

RAZLAZ U ODKB I ZND: Članica obe organizacije odbija pomoć saveznika

Jermenija je zatražila od svojih partnera u ODKB-u da sa dnevnog reda samita skinu dokument o pomoći toj zemlji, rekao je generalni sekretar organizacije Imangali Tasmagambetov na sastanku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

ODKB (Foto: RIA Novosti)

„Uputstvo Saveta kolektivne bezbednosti je da se finalizuje odluka o pomoći Jermeniji. Jermenska strana, iako su svi ostali saveznici podržali ovu odluku, nije izrazila interesovanje za ovaj dokument, a štaviše, u završnom delu našeg rada tražili su da to u potpunosti skine sa dnevnog reda”, rekao je on.

U Minsku će 22. novembra biti održani sastanci saveta ministara odbrane, spoljnih poslova i komiteta sekretara saveta bezbednosti zemalja ODKB, a 23. novembra i sam samit ODKB. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan neće učestvovati u događajima.

U novembru prošle hodine, na samitu ODKB-a u Jerevanu, Pašinjan je odbio da potpiše nacrt odluke Saveta kolektivne bezbednosti o zajedničkim merama za pomoć Jermeniji.

Premijer Jermenije nije 26. oktobra otišao na međuvladine savete EAEU i ZND u Biškek. Jermenski premijer takođe nije prisustvovao samitu ZND, koji je održan u Biškeku 13. oktobra. Ministar odbrane Jermenije Suren Papikjan u maju nije učestvovao na sastanku Saveta ministara odbrane ODKB u Minsku. Jermenija u septembru nije poslala spasioce na vežbe zemalja ODKB, koje su održane u septembru u Belorusiji, a pre toga su jermenske vlasti smatrale neprikladnim izvođenje vežbi mirovnih kontingenata ODKB „Neuništivo bratstvo – 2023” u toj zemlji.

O napredovanju ruskih snaga na ukrajinskom frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA