Најновије

АМЕРИКА ДОТАКЛА ДНО ЦРВЕНОГ МОРА: Пола савезника окренуло леђа

Многи амерички партнери не журе да се придруже операцији Чувар просперитета у Црвеном мору. Владе ових држава су забринуте да би могле да изгубе подршку бирачa, које углавном има негативан став према агресији јеврејске државе у Појасу Газе.

Амерички председник Џо Бајден надао се да стварањем новог поморског савеза обезбедити снажан међународни одговор на нападе Хута на бродове у Црвеном мору.

Међутим, многи савезници Вашингтона, укључујући Италију, Шпанију и Француску, не желе да учествују у новој иницијативи нити да имају било какве везе са њом, пише Ројтерс.

Пентагон је очекивао да ће у операцију „Чувар просперитета” укључити више од 20 држава. Међутим, скоро половина планираних учесника још увек није објавила свој допринос овом догађају и није дозволила Вашингтону да то учини.  

Велики део незадовољства савезника потиче од континуиране подршке Бајденове администрације израелској агресији у Гази упркос међународној осуди.

"Европске владе се озбиљно плаше да ће се део њиховог потенцијалног бирачког тела побунити против њих “, објаснио је Давид Хернандез, професор међународних односа на универзитету у Мадриду. Поред тога, постоји ризик да земље учеснице постану мета одмазде Хута.

Ово мишљење деле и Индија, која се највероватније неће придружити операцији САД с обзиром на такву забринутост.

Прочитајте ОВДЕ о стању на украјинском фронту

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА