Najnovije

AMERIKA DOTAKLA DNO CRVENOG MORA: Pola saveznika okrenulo leđa

Mnogi američki partneri ne žure da se pridruže operaciji Čuvar prosperiteta u Crvenom moru. Vlade ovih država su zabrinute da bi mogle da izgube podršku birača, koje uglavnom ima negativan stav prema agresiji jevrejske države u Pojasu Gaze.

Američki predsednik DŽo Bajden nadao se da stvaranjem novog pomorskog saveza obezbediti snažan međunarodni odgovor na napade Huta na brodove u Crvenom moru.

Međutim, mnogi saveznici Vašingtona, uključujući Italiju, Španiju i Francusku, ne žele da učestvuju u novoj inicijativi niti da imaju bilo kakve veze sa njom, piše Rojters.

Pentagon je očekivao da će u operaciju „Čuvar prosperiteta” uključiti više od 20 država. Međutim, skoro polovina planiranih učesnika još uvek nije objavila svoj doprinos ovom događaju i nije dozvolila Vašingtonu da to učini.  

Veliki deo nezadovoljstva saveznika potiče od kontinuirane podrške Bajdenove administracije izraelskoj agresiji u Gazi uprkos međunarodnoj osudi.

"Evropske vlade se ozbiljno plaše da će se deo njihovog potencijalnog biračkog tela pobuniti protiv njih “, objasnio je David Hernandez, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu u Madridu. Pored toga, postoji rizik da zemlje učesnice postanu meta odmazde Huta.

Ovo mišljenje dele i Indija, koja se najverovatnije neće pridružiti operaciji SAD s obzirom na takvu zabrinutost.

Pročitajte OVDE o stanju na ukrajinskom frontu

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA