Најновије

„Основни суд у Приштини“ одредио ухапшеним Србима: Притвор одређен мимо закона, без чињеница, без доказа

Tројици Срба који су јуче ухапшени одређен је притвор у трајању од 30 дана, одлучио је, након саслушања, Основни суд у Приштини.

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је да је суд прихватио конфузан, лош, празан и нестручан захтев за одређивање притвора, који је састављен мимо закона и без чињеница и доказа.

Пантовић, који брани Илију Елезовића, истакао је да се из образложења за одређивање притвора није могло видети, ко се за шта терети, шта се то десило, и због чега Илија Елезовић, Зоран Костић и Драган Миловић имају такву оптужбу.

"Судија је донео одлуку, да свој тројици осумњичених, Миловићу, Елезовићу и Костићу буду одређен притвор до једног месеца. Нажалост суд је прихватио један конфузан, један лош, празан, нестручан захтев за одређивање притвора који је мимо закона састављен, без чињеница, без доказа, и желим да кажем да нажалост Специјално Одељење Основног суда у Приштини, које је надлежно за процесуирање ратних злочина, нема довољно снаге или жеље, хтења, да ове поступке води у складу са законом", оценио је Пантовић.

Пантовић сматра да је свој тројици одређен притвор мимо закона.

"Суд није уважио ни захтев да ће Илији Елезовићу боравак у условима притвора драстично угрозити здравствено стање, могу да тврдим да ће му угрозити живот. Медицина је рекла да он није за притвор, међутим суд је одлучио како је одлучио", додао је адвокат.

Испред суда је била и породица Илије Елезовића, који је онколошки болесник и који је након привођења одведен у болницу у Приштини.

Адвокати ухапшених под оптужбама за наводни ратни злочин, поручили су након њиховог хапшења да не постоје основане сумње за то за шта их тужилаштво терети.

Елезовић је јуче ухапшен у Косовској Митровици, Драган Миловић у Звечану, а Зоран Костић у Прилужју, а према речима њихових адвоката, терете се за наводни ратни злочин.

Син ухапшеног Илије Елезовића: Мој отац је невин, никада није био припадник ни војске, ни полиције

Не сумњам у свог оца, не верујем да је икад могао икоме нешто лоше да уради. Знам да је помагао Албанцима, да је међу Албанцима имао и има доста пријатеља, и мене је учио да поштујем људе без обзира на веру и националност, каже Никола Елезовић.

Илија Елезовић је ухапшен јуче пре подне на раскрсници код Техничке школе у Северној Митровици.

"Отац се психички добро држи од јуче, када је ухапшен, то нам је пренео адвокат Љубомир Пантовић који га је посетио у притвору у Приштини. Уверен је у своју невиност. Јуче је пред судом дао изјаву да није крив и да никоме ништа није урадио, а поготову не наводни ратни злочин који му се ставља на терет", каже данас за РТ Балкан Никола Елезовић, син Илије Елезовића, који је јуче пре подне ухапшен на раскрсници код Техничке школе у Северној Митровици и коме је одређен притвор од 48 сати због сумње да је током рата на Косову и Метохији починио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва".

Сем уопштене констатације, јучерашњег саопштења Специјалног тужилаштва тзв. Косова да је Елезовић осумњичен за кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва", Илијина породица ништа конкретније не зна шта се њиховом оцу, супругу, ставља на терет, нити им је јуче у полицији речено за шта је Илија оптужен. Очекују да ће више информација имати данас, када буде рочиште око одређивања притвора, и када би Илији требало да прочитају оптужницу и кажу му за шта га конкретно оптужују.

"Не сумњам у свог оца, не верујем да је икад могао икоме нешто лоше да уради. Знам да је помагао Албанцима, и мене је учио да поштујем људе без обзира на веру и националност. Не верујем да је такав човек могао да уради то што му се ставља на терет, добро познајем оца", речи су Николе Елезовића.

Никола додаје да његов отац Илија за време рата на Косову и Метохији, као ни пре ни после тога, није био припадник ни војске ни полиције.

"За време рата био је директор јавног комуналног предузећа у Вучитрну. После рата запослио се, радио је неко време у УНМИК-у у општини, а затим као професор географије у школи. Ми смо старином Вучитрнци, из Недаковца код Вучитрна, то је село већински албанско, никада нисмо имали проблем са комшијама, отац је имао доста пријатеља Албанаца, и дан данас их има, помагао је свима... Пријатељства са неким од Албанаца нису прекинута ни до ових дана", каже Никола.

Село су морали да напусте одмах после рата, 17. јуна 1999. године, прича, обе куће које су имали запаљене су до темеља, буквално, остао је само зид од подрума.

"Тако и данас стоји, водимо и неки спор око те имовине, не знамо шта се дешава. Мали сам био кад се то дешавало", каже Никола.

Све време после рата живели су, вели, на Косову и Метохији, његов отац чак ни на одморе није ишао.

"Илија је годинама већ председник Ловачког савеза Косова и Метохије, био је и потпредседник Ловачког савеза Србије, члан Управног одбора ЛС Србије. Приштина их третира као паралелну институцију, и око тога је имао доста проблема, али је успео да одржи Ловачки савез Косова и Метохије. Трудио се и да оживљава ловачка друштва, да буду у саставу ЛС Србије. За то се борио и то му је био циљ свих ових година", каже Никола.

Уз "тежак и претежак осећај да је отац невин у затвору", како каже Никола, уз "дубоко убеђење да није крив и да се ни о кога није огрешио, породици сада остаје борба за правду и истину.

"Борићемо се до краја да то истерамо на чистац, наравно уз помоћ адвоката јер једино адвокатима дају информације из полиције, тужилаштва, суда. Верујемо више него и у шта друго да је ово политички монтирано против мог оца. То се из авиона види, да се све ово сад дешава", вели Никола.

Син ухапшеног Елезовића додаје и да је његов отац пре неких шест-седам година имао два испитивања у Еелексу, саслушаван је као сведок у вези неког случаја у околини Вучитрна.

"Не желимо сада да нагађамо да ли се ради о том случају или о неком другом све док оцу не прочитају оптужницу. А, да ли верујем у правду пред косовским судовима и тужилаштвом? Верујемо ли да ћемо успети да докажемо очеву невиност? То је у овом тренутку заиста тешко питање за мене. Ако буду и мало поштовали правду и право мислим да ће мој отац бити ослобођен", уверен је Никола.

Велики проблем и за породицу Елезовић и за ухапшеног у овом тренутку јесте што је Илија, који је јуче током дана из полицијске станице пребачен у болницу у Приштини, тешко болестан.

"Имао је тешку операцију у Београду где су му уклоњени бубрег, надбубрег и ребра. После 20 дана имао је нову операцију, уклоњено му је дебело црево, имао је сепсу, био је у коми... Онда су метастазе кренуле даље... Морао је да иде на хемотерапије и биотерапије међутим он физички није био спреман за то. Организам му је у врло лошем стању. И ово ће веома тешко утицати на његово стање. Надамо се да ће само успети да жив изађе одатле", каже Никола Елезовић.

Нови крвави рат најављује преокрет у Украјини! Познато када Амери пуштају Зеленског низ воду?!

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА