Najnovije

„Osnovni sud u Prištini“ odredio uhapšenim Srbima: Pritvor određen mimo zakona, bez činjenica, bez dokaza

Trojici Srba koji su juče uhapšeni određen je pritvor u trajanju od 30 dana, odlučio je, nakon saslušanja, Osnovni sud u Prištini.

Advokat LJubomir Pantović izjavio je da je sud prihvatio konfuzan, loš, prazan i nestručan zahtev za određivanje pritvora, koji je sastavljen mimo zakona i bez činjenica i dokaza.

Pantović, koji brani Iliju Elezovića, istakao je da se iz obrazloženja za određivanje pritvora nije moglo videti, ko se za šta tereti, šta se to desilo, i zbog čega Ilija Elezović, Zoran Kostić i Dragan Milović imaju takvu optužbu.

"Sudija je doneo odluku, da svoj trojici osumnjičenih, Miloviću, Elezoviću i Kostiću budu određen pritvor do jednog meseca. Nažalost sud je prihvatio jedan konfuzan, jedan loš, prazan, nestručan zahtev za određivanje pritvora koji je mimo zakona sastavljen, bez činjenica, bez dokaza, i želim da kažem da nažalost Specijalno Odeljenje Osnovnog suda u Prištini, koje je nadležno za procesuiranje ratnih zločina, nema dovoljno snage ili želje, htenja, da ove postupke vodi u skladu sa zakonom", ocenio je Pantović.

Pantović smatra da je svoj trojici određen pritvor mimo zakona.

"Sud nije uvažio ni zahtev da će Iliji Elezoviću boravak u uslovima pritvora drastično ugroziti zdravstveno stanje, mogu da tvrdim da će mu ugroziti život. Medicina je rekla da on nije za pritvor, međutim sud je odlučio kako je odlučio", dodao je advokat.

Ispred suda je bila i porodica Ilije Elezovića, koji je onkološki bolesnik i koji je nakon privođenja odveden u bolnicu u Prištini.

Advokati uhapšenih pod optužbama za navodni ratni zločin, poručili su nakon njihovog hapšenja da ne postoje osnovane sumnje za to za šta ih tužilaštvo tereti.

Elezović je juče uhapšen u Kosovskoj Mitrovici, Dragan Milović u Zvečanu, a Zoran Kostić u Prilužju, a prema rečima njihovih advokata, terete se za navodni ratni zločin.

Sin uhapšenog Ilije Elezovića: Moj otac je nevin, nikada nije bio pripadnik ni vojske, ni policije

Ne sumnjam u svog oca, ne verujem da je ikad mogao ikome nešto loše da uradi. Znam da je pomagao Albancima, da je među Albancima imao i ima dosta prijatelja, i mene je učio da poštujem ljude bez obzira na veru i nacionalnost, kaže Nikola Elezović.

Ilija Elezović je uhapšen juče pre podne na raskrsnici kod Tehničke škole u Severnoj Mitrovici.

"Otac se psihički dobro drži od juče, kada je uhapšen, to nam je preneo advokat LJubomir Pantović koji ga je posetio u pritvoru u Prištini. Uveren je u svoju nevinost. Juče je pred sudom dao izjavu da nije kriv i da nikome ništa nije uradio, a pogotovu ne navodni ratni zločin koji mu se stavlja na teret", kaže danas za RT Balkan Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića, koji je juče pre podne uhapšen na raskrsnici kod Tehničke škole u Severnoj Mitrovici i kome je određen pritvor od 48 sati zbog sumnje da je tokom rata na Kosovu i Metohiji počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Sem uopštene konstatacije, jučerašnjeg saopštenja Specijalnog tužilaštva tzv. Kosova da je Elezović osumnjičen za krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", Ilijina porodica ništa konkretnije ne zna šta se njihovom ocu, suprugu, stavlja na teret, niti im je juče u policiji rečeno za šta je Ilija optužen. Očekuju da će više informacija imati danas, kada bude ročište oko određivanja pritvora, i kada bi Iliji trebalo da pročitaju optužnicu i kažu mu za šta ga konkretno optužuju.

"Ne sumnjam u svog oca, ne verujem da je ikad mogao ikome nešto loše da uradi. Znam da je pomagao Albancima, i mene je učio da poštujem ljude bez obzira na veru i nacionalnost. Ne verujem da je takav čovek mogao da uradi to što mu se stavlja na teret, dobro poznajem oca", reči su Nikole Elezovića.

Nikola dodaje da njegov otac Ilija za vreme rata na Kosovu i Metohiji, kao ni pre ni posle toga, nije bio pripadnik ni vojske ni policije.

"Za vreme rata bio je direktor javnog komunalnog preduzeća u Vučitrnu. Posle rata zaposlio se, radio je neko vreme u UNMIK-u u opštini, a zatim kao profesor geografije u školi. Mi smo starinom Vučitrnci, iz Nedakovca kod Vučitrna, to je selo većinski albansko, nikada nismo imali problem sa komšijama, otac je imao dosta prijatelja Albanaca, i dan danas ih ima, pomagao je svima... Prijateljstva sa nekim od Albanaca nisu prekinuta ni do ovih dana", kaže Nikola.

Selo su morali da napuste odmah posle rata, 17. juna 1999. godine, priča, obe kuće koje su imali zapaljene su do temelja, bukvalno, ostao je samo zid od podruma.

"Tako i danas stoji, vodimo i neki spor oko te imovine, ne znamo šta se dešava. Mali sam bio kad se to dešavalo", kaže Nikola.

Sve vreme posle rata živeli su, veli, na Kosovu i Metohiji, njegov otac čak ni na odmore nije išao.

"Ilija je godinama već predsednik Lovačkog saveza Kosova i Metohije, bio je i potpredsednik Lovačkog saveza Srbije, član Upravnog odbora LS Srbije. Priština ih tretira kao paralelnu instituciju, i oko toga je imao dosta problema, ali je uspeo da održi Lovački savez Kosova i Metohije. Trudio se i da oživljava lovačka društva, da budu u sastavu LS Srbije. Za to se borio i to mu je bio cilj svih ovih godina", kaže Nikola.

Uz "težak i pretežak osećaj da je otac nevin u zatvoru", kako kaže Nikola, uz "duboko ubeđenje da nije kriv i da se ni o koga nije ogrešio, porodici sada ostaje borba za pravdu i istinu.

"Borićemo se do kraja da to isteramo na čistac, naravno uz pomoć advokata jer jedino advokatima daju informacije iz policije, tužilaštva, suda. Verujemo više nego i u šta drugo da je ovo politički montirano protiv mog oca. To se iz aviona vidi, da se sve ovo sad dešava", veli Nikola.

Sin uhapšenog Elezovića dodaje i da je njegov otac pre nekih šest-sedam godina imao dva ispitivanja u Eeleksu, saslušavan je kao svedok u vezi nekog slučaja u okolini Vučitrna.

"Ne želimo sada da nagađamo da li se radi o tom slučaju ili o nekom drugom sve dok ocu ne pročitaju optužnicu. A, da li verujem u pravdu pred kosovskim sudovima i tužilaštvom? Verujemo li da ćemo uspeti da dokažemo očevu nevinost? To je u ovom trenutku zaista teško pitanje za mene. Ako budu i malo poštovali pravdu i pravo mislim da će moj otac biti oslobođen", uveren je Nikola.

Veliki problem i za porodicu Elezović i za uhapšenog u ovom trenutku jeste što je Ilija, koji je juče tokom dana iz policijske stanice prebačen u bolnicu u Prištini, teško bolestan.

"Imao je tešku operaciju u Beogradu gde su mu uklonjeni bubreg, nadbubreg i rebra. Posle 20 dana imao je novu operaciju, uklonjeno mu je debelo crevo, imao je sepsu, bio je u komi... Onda su metastaze krenule dalje... Morao je da ide na hemoterapije i bioterapije međutim on fizički nije bio spreman za to. Organizam mu je u vrlo lošem stanju. I ovo će veoma teško uticati na njegovo stanje. Nadamo se da će samo uspeti da živ izađe odatle", kaže Nikola Elezović.

Novi krvavi rat najavljuje preokret u Ukrajini! Poznato kada Ameri puštaju Zelenskog niz vodu?!

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA