Најновије

АКО ШОЛЦ НЕЋЕ, ПЕНТАГОН ХОЋЕ: Украјина добија далекодометне ракетне системе АТАЦМС!?

Министарство одбране САД спремно је да пошаље у Украјину тактичке балистичке ракете већег домета АТАЦМС.

То је објавио Вол Стрит Журнал (ВСЈ), како пише ТАСС, позивајући се на америчке званичнике.

Како су навели саговорници публикације, украјинска страна је више пута тражила од Сједињених Држава да испоруче ракете АТАЦМС домета од око 290 км за нападе на Крим.

Међутим, представници администрације америчког председника Џоа Бајдена одбацили су ову идеју, инсистирајући да су оне потребне и самим америчким оружаним снагама.

Сада је, како су приметили извори ВСЈ, Пентагон спреман да обезбеди такве ракете, пошто САД могу да користе нове ракете високе прецизности (Прецисион Стрике Миссиле, ПрСМ) за своје потребе.

Истовремено, званичници су додали да још није познато да ли ће амерички лидер одобрити испоруку ракета већег домета.

Заузврат, Вашингтон пост је, позивајући се на изворе, известио да нови пакет америчке помоћи Кијеву вредан 300 милиона долара укључује касетну муницију за АТАЦМС средњег домета, која може да достигне приближно 160 км. Саговорници публикације одбили су да разјасне да ли овај пакет садржи ракете способне да гађају циљеве на већим удаљеностима.

Раније је лист Политико, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, пренео да Вашингтон намерава да у уторак објави пребацивање тактичких ракета АТАЦМС у Кијев.

Истовремено, она је напоменула да се ове ракете могу тајно испоручити, као што је био случај прошлог лета са застарелом верзијом тактичких ракета АПАМ са мањим дометом.

У уторак је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао да ће САД обезбедити Украјини нови пакет војне помоћи вредан 300 милиона долара који ће укључивати артиљеријске гранате и навођене ракете. Он је, међутим, додао да америчка администрација тренутно нема најава у вези са могућношћу испоруке тактичких балистичких ракета АТАЦМС Украјини.

Прочитајте ОВДЕ шта је Путин рекао о надмоћи система Авангард

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА