Najnovije

AKO ŠOLC NEĆE, PENTAGON HOĆE: Ukrajina dobija dalekodometne raketne sisteme ATACMS!?

Ministarstvo odbrane SAD spremno je da pošalje u Ukrajinu taktičke balističke rakete većeg dometa ATACMS.

To je objavio Vol Strit Žurnal (VSJ), kako piše TASS, pozivajući se na američke zvaničnike.

Kako su naveli sagovornici publikacije, ukrajinska strana je više puta tražila od Sjedinjenih Država da isporuče rakete ATACMS dometa od oko 290 km za napade na Krim.

Međutim, predstavnici administracije američkog predsednika DŽoa Bajdena odbacili su ovu ideju, insistirajući da su one potrebne i samim američkim oružanim snagama.

Sada je, kako su primetili izvori VSJ, Pentagon spreman da obezbedi takve rakete, pošto SAD mogu da koriste nove rakete visoke preciznosti (Precision Strike Missile, PrSM) za svoje potrebe.

Istovremeno, zvaničnici su dodali da još nije poznato da li će američki lider odobriti isporuku raketa većeg dometa.

Zauzvrat, Vašington post je, pozivajući se na izvore, izvestio da novi paket američke pomoći Kijevu vredan 300 miliona dolara uključuje kasetnu municiju za ATACMS srednjeg dometa, koja može da dostigne približno 160 km. Sagovornici publikacije odbili su da razjasne da li ovaj paket sadrži rakete sposobne da gađaju ciljeve na većim udaljenostima.

Ranije je list Politiko, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, preneo da Vašington namerava da u utorak objavi prebacivanje taktičkih raketa ATACMS u Kijev.

Istovremeno, ona je napomenula da se ove rakete mogu tajno isporučiti, kao što je bio slučaj prošlog leta sa zastarelom verzijom taktičkih raketa APAM sa manjim dometom.

U utorak je američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan rekao da će SAD obezbediti Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 300 miliona dolara koji će uključivati artiljerijske granate i navođene rakete. On je, međutim, dodao da američka administracija trenutno nema najava u vezi sa mogućnošću isporuke taktičkih balističkih raketa ATACMS Ukrajini.

Pročitajte OVDE šta je Putin rekao o nadmoći sistema Avangard

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA