Најновије

РУСИ ЋЕ ИХ УБИЈАТИ ПО ЦЕЛОМ СВЕТУ: Короченко предлаже стварање службе за ликвидацију терористичких група

Терористички напад у Крокусу указује на потребу стварања посебне руске безбедносне структуре која би се бавила елиминацијом терориста и организатора терористичких напада у иностранству, слично 4. управи НКВД СССР-а, познати војни аналитичар и главни уредник часописа Национална одбрана, Игор Короченко, изјавио је у недељу за РИА Новости.

„Председник Русије Владимир Путин је у свом говору рекао да ће Руска Федерација пронаћи и казнити све одговорне за терористички напад у Крокусу. С обзиром на то да се указује украјински траг, могу се идентификовати они који су планирали овај злочин, укључујући не само у Украјини, већ и у другим страним земљама, поставља се питање препоручљивости стварања у Русији јединице сличне 4. управи НКВД-а СССР-а, на чијем је челу био генерал Павел Судоплатов“, рекао је Коротченко.

Саговорник агенције је подсетио да се ова структура бавила ликвидацијом лица у иностранству која су вршила саботаже и терористичке акте над совјетским грађанима.

„Наравно, ако се донесе одлука о формирању такве структуре, биће потребан одговарајући правни оквир и проверен механизам за спровођење релевантних операција. У сваком случају, очигледно је да одговорни за масовну смрт мирних руских грађана подлежу ликвидацији као терористи, без обзира где и на чијој територији се налазе!“, нагласио је Коротченко.

Аналитичар је приметио да слична пракса постоји и у Сједињеним Државама, где се операције одмазде које је одобрио председник САД спроводе против терориста и особа идентификованих као непријатељи америчке државе. Сличне операције су распрострањене и у израелским обавештајним службама.

Након почетка Великог отаџбинског рата, 5. јула 1941. године, за организовање извиђачко-диверзантског рада иза нацистичких линија, формирана је Посебна група при Народном комесару унутрашњих послова СССР-а, на чијем је челу био легендарни официр безбедности Павел Судоплатов. Трупе су створене у оквиру Специјалне групе, касније трансформисане у Посебну моторизовану стрељачку бригаду за посебне намене (ОМСБОН). Октобра 1941. на бази Посебне групе формирано је 2. одељење НКВД СССР, реорганизовано 1942. у 4. управу НКВД, касније НКГБ.

Прочитајте ОВДЕ шта је Лавров рекао о НАТО бомбардовању Србије

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА