Najnovije

RUSI ĆE IH UBIJATI PO CELOM SVETU: Koročenko predlaže stvaranje službe za likvidaciju terorističkih grupa

Teroristički napad u Krokusu ukazuje na potrebu stvaranja posebne ruske bezbednosne strukture koja bi se bavila eliminacijom terorista i organizatora terorističkih napada u inostranstvu, slično 4. upravi NKVD SSSR-a, poznati vojni analitičar i glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana, Igor Koročenko, izjavio je u nedelju za RIA Novosti.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin je u svom govoru rekao da će Ruska Federacija pronaći i kazniti sve odgovorne za teroristički napad u Krokusu. S obzirom na to da se ukazuje ukrajinski trag, mogu se identifikovati oni koji su planirali ovaj zločin, uključujući ne samo u Ukrajini, već i u drugim stranim zemljama, postavlja se pitanje preporučljivosti stvaranja u Rusiji jedinice slične 4. upravi NKVD-a SSSR-a, na čijem je čelu bio general Pavel Sudoplatov“, rekao je Korotčenko.

Sagovornik agencije je podsetio da se ova struktura bavila likvidacijom lica u inostranstvu koja su vršila sabotaže i terorističke akte nad sovjetskim građanima.

„Naravno, ako se donese odluka o formiranju takve strukture, biće potreban odgovarajući pravni okvir i proveren mehanizam za sprovođenje relevantnih operacija. U svakom slučaju, očigledno je da odgovorni za masovnu smrt mirnih ruskih građana podležu likvidaciji kao teroristi, bez obzira gde i na čijoj teritoriji se nalaze!“, naglasio je Korotčenko.

Analitičar je primetio da slična praksa postoji i u Sjedinjenim Državama, gde se operacije odmazde koje je odobrio predsednik SAD sprovode protiv terorista i osoba identifikovanih kao neprijatelji američke države. Slične operacije su rasprostranjene i u izraelskim obaveštajnim službama.

Nakon početka Velikog otadžbinskog rata, 5. jula 1941. godine, za organizovanje izviđačko-diverzantskog rada iza nacističkih linija, formirana je Posebna grupa pri Narodnom komesaru unutrašnjih poslova SSSR-a, na čijem je čelu bio legendarni oficir bezbednosti Pavel Sudoplatov. Trupe su stvorene u okviru Specijalne grupe, kasnije transformisane u Posebnu motorizovanu streljačku brigadu za posebne namene (OMSBON). Oktobra 1941. na bazi Posebne grupe formirano je 2. odeljenje NKVD SSSR, reorganizovano 1942. u 4. upravu NKVD, kasnije NKGB.

Pročitajte OVDE šta je Lavrov rekao o NATO bombardovanju Srbije

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA