Најновије

Украјински екстремисти прете да нападима на мађарске политичаре

Ласло Тороцкаи, лидер мађарске десничарске странке Покрет наша домовина, рекао је за Риа Новости да су он лично и чланови његове странке више пута у последњих неколико месеци примили претње од украјинских екстремиста.

"Украјински терористи прете читавој парламентарној странци у Мађарској и мени лично због нашег става о рату у Украјини," рекао је Тороцкаи.

У видео снимку објављеном на његовом Јутјуб каналу, рекао је да су посланици 13. фебруара примили емаилове од украјинске организације навијача који прете да ће "строго их казнити због планова за окупацију Закарпатја.

"Ласло је додао да су украјински екстремисти претили да ће "запалити канцеларију, разнети ауто, убити" посланике. Друга претња стигла је на емаилове мађарских посланика 28. фебруара: чланови организације „Фанови у рату“ снимили су видео у којем су захтевали "званично извињење украјинском народу због мађарског позивања на анексију Закарпатја."

"Нећу се извињавати украјинском народу јер немам за шта да се извињавам. Ви сте нас потпуно погрешно схватили. Мађарска не жели да окупира Закарпатје, ми не желимо рат, желимо мир. Ми нисмо и не претимо украјинском народу, Мађарска је примила десетине хиљада украјинских избеглица," рекао је Тороцкаи.

Подсетио је да програм странке укључује признавање легитимности референдума из 1991. године у Закарпатју, који је прогласио давање аутономије Закарпатју и мађарске територијалне аутономије Береховском округу унутар Украјине.

"Овај легитимни референдум незаконито игнорише влада у Кијеву," рекао је он.

Мађарски законодавац додао је да разлог за претње његовој странци није њихов став о Закарпатју, већ став мађарских власти о приступању Украјине Европској Унији и финансирању Украјине на рачун европских пореских обвезника."

Крајем јануара, Тороцкаи је рекао да је његова странка једина странка у Мађарској која би тражила припајање Закарпатја уколико Украјина изгуби државност. Гергелy Гулyас, шеф кабинета мађарског премијера, описао је Тороцкаијеву изјаву као неодговорну јер Будимпешта поштује међународно право.

ВРЕМЕ ИСТИЧЕ! Три опције за акцију Запада у Украјини

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА