Najnovije

Ukrajinski ekstremisti prete da napadima na mađarske političare

Laslo Torockai, lider mađarske desničarske stranke Pokret naša domovina, rekao je za Ria Novosti da su on lično i članovi njegove stranke više puta u poslednjih nekoliko meseci primili pretnje od ukrajinskih ekstremista.

"Ukrajinski teroristi prete čitavoj parlamentarnoj stranci u Mađarskoj i meni lično zbog našeg stava o ratu u Ukrajini," rekao je Torockai.

U video snimku objavljenom na njegovom Jutjub kanalu, rekao je da su poslanici 13. februara primili emailove od ukrajinske organizacije navijača koji prete da će "strogo ih kazniti zbog planova za okupaciju Zakarpatja.

"Laslo je dodao da su ukrajinski ekstremisti pretili da će "zapaliti kancelariju, razneti auto, ubiti" poslanike. Druga pretnja stigla je na emailove mađarskih poslanika 28. februara: članovi organizacije „Fanovi u ratu“ snimili su video u kojem su zahtevali "zvanično izvinjenje ukrajinskom narodu zbog mađarskog pozivanja na aneksiju Zakarpatja."

"Neću se izvinjavati ukrajinskom narodu jer nemam za šta da se izvinjavam. Vi ste nas potpuno pogrešno shvatili. Mađarska ne želi da okupira Zakarpatje, mi ne želimo rat, želimo mir. Mi nismo i ne pretimo ukrajinskom narodu, Mađarska je primila desetine hiljada ukrajinskih izbeglica," rekao je Torockai.

Podsetio je da program stranke uključuje priznavanje legitimnosti referenduma iz 1991. godine u Zakarpatju, koji je proglasio davanje autonomije Zakarpatju i mađarske teritorijalne autonomije Berehovskom okrugu unutar Ukrajine.

"Ovaj legitimni referendum nezakonito ignoriše vlada u Kijevu," rekao je on.

Mađarski zakonodavac dodao je da razlog za pretnje njegovoj stranci nije njihov stav o Zakarpatju, već stav mađarskih vlasti o pristupanju Ukrajine Evropskoj Uniji i finansiranju Ukrajine na račun evropskih poreskih obveznika."

Krajem januara, Torockai je rekao da je njegova stranka jedina stranka u Mađarskoj koja bi tražila pripajanje Zakarpatja ukoliko Ukrajina izgubi državnost. Gergely Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera, opisao je Torockaijevu izjavu kao neodgovornu jer Budimpešta poštuje međunarodno pravo.

VREME ISTIČE! Tri opcije za akciju Zapada u Ukrajini

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA