Najnovije

Novi direktor NSZ očekuje rast zapošljavanja

BEOGRAD - Novoimenovani direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), Zoran Martinović, izjavio je da će se "primenom izmenjenog i dopunjenog Zakona o radu značajno poboljšti uslovi na tržištu rada, podstaći zapošljavanje i socijalno uključivanje teže zapošljivih kategorija, posebno nezaposlenih mladih i lica starijih od 55 godina".
Novi direktor NSZ očekuje da će se poboljšati uslovi na tržištu rada. Foto: RTV jutjub printskrin

Novi direktor NSZ očekuje da će se poboljšati uslovi na tržištu rada. Foto: RTV jutjub printskrin

"Nacionalna služba će posebnu pažnju posvetiti uspostavljanju jače veze između poslodavaca i nezaposlenih koji se nalaze na našoj evidenciji, a sredstva namenjena merama aktivne politike zapošljavanja, iako skromna, biće usmerena na razvoj onih mera koje će omogućiti trajnije zapošljavanje", kaže Martinović. Prema njegovim rečima, ono što je u tom smislu važno, jeste da ćemo moći da se oslonimo i na sredstva iz programa Evropske komisije i fondova IPA 2012, navodi se u saopštenju NSZ. Kako se podseća u saopštenju NSZ, Martinović je na tu funkciju došao iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kojem je kao državni sekretar bio zadužen za rad i zapošljavanje. Tokom usaglašavanja i javne rasprave, predsedavao je i tripartitnom Radnom grupom za izmene Zakona o radu. Kao posebno važne odredbe novog Zakona o radu, Martinović je istakao one prema kojima će se smanjiti mogućnost angažovanja lica bez ugovora o radu, što će sigurno uticati na smanjenje broja zaposlenih u sivoj ekonomiji. Tome će sigurno doprineti i mnogo veća ovlašćenja Inspekcije rada.
Pročitajte još:Ovo je istorijski najniži kurs dinara prema evru: Pogledajte kolko će vam sutra trebati dinara za jedan evro!
Martinović je izrazio uverenje da će uz izmenjen i dopunjen Zakon o obaveznom socijalnom osiguranju i Zakon o porezu na dohodak građana, kao i zahvaljujući donošenju drugih najavljenih zakona, biti povećana stopa zaposlenih u narednom periodu. "Uz izmenjen i dopunjen Zakon o obaveznom socijalnom osiguranju i Zakon o porezu na dohodak građana, po kojem će poslodavac imati pravo na povraćaj 65 odsto plaćenog poreza ako je zasnovao radni odnos sa najmanje jednim a najviše sa devet radnika, 70 odsto ako zaposli 10 do 99 radnika i 75 procenata za zapošljavanje najmanje 100 novih radnika, verujem da ćemo uspeti da povećamo stopu zaposlenosti u narednom periodu", rekao je Martinović. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA