Najnovije

"TRAMPOV BULDOŽER" NAJAVLJUJE BRZ NASTAVAK DIJALOGA! Čim Priština ukine sve rampe, dolazi još mnogo toga!

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel najavio je da će posle ukidanja taksi, što bi, kako je napisao, moglo da se desi ove nedelje, dijalog mogao "ozbiljno" da se nastavi.

Ričard Grenel (Foto: Jutjub)

Sagovornici kažu da ih ne bi iznenadilo da se to desi, u nekom obliku, već krajem ove ili početkom sledeće nedelje.

Trampov buldožer, kako su mediji prozvali Grenela imajući u vidu njegovu učinkovitost u pregovorima, najavio je da "uskoro dolazi još toga".

"Jednom kada tarife/reciprocitet budu ukinute (možda ove nedelje), tada dijalog ozbiljno započinje. Razgovarao sam sa liderima u Srbiji i na Kosovu kako bih im napomenuo da moraju da počnu da grade poverenje već danas - i oni su se na to obavezali. Uskoro dolazi još toga" - napisao je Grenel.

Grenel se tako osvrnuo na objavu predsednika Kosova Hašima Tačija, u kojem je naveo da će sledeće nedelje preduzeti "konačne ustavne korake kako bi omogućio formiranje nove vlade Kosova sa punim legitimitetom parlamenta, sposobne da se bori protiv virusa korona i da služi narodu".

Potraženo je šire objašnjenje od Grenelove službe za medije i pitali ih da li to znači da bi dijalog mogao da se nastavi ove nedelje i koje bi teme bile na stolu. Ipak, rečeno nam je da nemaju više informacija koje se odnose na dijalog, i uputili nas na tvit koji je Grenel objavio.

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da Grenelovu objavu na Tviteru treba shvatiti kao motivacionu poruku strogog trenera.

- Poruka je samo na prvi pogled nejasna, ali je u stvari u skladu sa praksom kojoj SAD pribegavaju, a koja se ogleda u postavljanju visokih ciljeva. Njegova poruka znači i mi smo spremni, imamo teme, sutra možemo da započnemo razgovore, ali uljudite se malo. Spreman sam da sutra uskočim da se započne dijalog. Činjenica je i da Srbiju čekaju izbori, i da će to uticati, ali to praktično znači i da će se izvan agende izbora, voditi i komunikacija sa domaćim i spojnim činiocima o tome ko će voditi pregovore, kako će se organizovati. I u Srbiji je tehnička Vlada, ali nije sporno delovanje oko dijaloga u već usaglašenim smernicama. Što se tiče nove vlade Kosova, ona će nastaviti tamo gde je stara stala - kaže Janjić, i napominje da ga ne bi iznenadilo i da ove nedelje dođe i do neke vrste onlajn nastavka dijaloga.

Sličnog stanovišta je i politički analitičar sa Kosova Fatmir Šeholi.

- Poruka Grenela je došla odmah nakon što je Hačim Tači objavio da će ove nedelje da se formira nova vlada. U tom smislu, Grenel je dao podršku Tačiju, posebno u delu gde Tači kaže da treba ukinuti takse i reciprocitet sa Srbijom. Mislim da je dijalog između Kosova i Srbije moguć nakon formiranja nove vlade, do kraja ove nedelje, a nastavak dialoga odmah nakon toga. Što se tiče izbora u Srbiji, oni ne mogu da zaustave nastavak dijaloga jer Srbija ima vladu i sve institucije u kompletnom i legalnom smislu. Očekujem da će Tači već u utorak dati mandat Demokratskom savezu Kosova za formiranje vlade i da ćemo do petka imati formiranu vladu u Prištini - rekao je Fatmir Šeholi.

Uporedo sa SAD, i Evropska unija radi na ponovnom uspostavljanju dijaloga između Beograda i Prištine. Tako se juče oglasio i specijalni izaslanik EU za diijalog Miroslav Lajčak.

- Sa dijalogom koji vodi EU, Kosovo i Srbija imaju platformu da prevaziđu zaostavštinu iz prošlosti i krenu ka boljoj, sigurnijoj i prosperitetnijoj budućnosti za svoje ljude, zajednice i društva kao deo naše evropske porodice - objavio je na Tviteru Lajčak.

Pročitajte OVDE zašto šiptarski lobisti traže smenu Ričarda Grenela.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA