Najnovije

ADVOKATI IZAŠLI NA ULICE: Protest protiv novog Zakona o parničnom postupku (VIDEO)

Advokati, nezadovoljni tekstom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (ZPP) ponovo su danas protestovali ispred Ministarstva pravde, ponovivši zahtev da se kompletan nacrt povuče iz procedure javne rasprave.

Protest advokata (Foto: Jutjub)

Oni su u izjavama za medije ponovili da ostaju pri stavu da Nacrt koji je objavljen 19. maja mora da se povuče bez obzira na sporazum koji je Advokatska komora Srbije zaključila sa Ministarstvom pravde u vezi sa dopunom radne grupe i brisanjem pojedinih rešenja.

Beogradskim advokatima danas su podršku pružile brojne kolege iz drugih gradova, poput Vranja, Leskovca, Novog Sada…

Advokat Branislav Tapuškvić rekao je medijima da je stav advokata da se Nacrt povuče i da niko iz advokature ne sme više da pregovara.

"Neka država donese šta hoće. Naš stav je da se ovim rešenjima polako eliminiše sudska vlast, kao i kada je bio u pitanju notarski posao o ostavini i vanparničnom postupku i sada rešenjima o medijaciji", pojasnio je Tapušković, te zaključio da ostaju zakonodavna i izvršna vlast, koja je uvek zloupotrebljavala zakone".

Advokati su prethodno prošetali od sedišta Advokatske komore Srbija u Dečanskoj ulici, simboličnim prolaskom pored Pravnog fakulteta, odakle su se Beogradskom ulicom spustili do Slavije i produžili do sedišta Ministarstva pravde u Nemanjinoj ulici.

Dogovor ministra pravde i AKS: Advokati će u radnoj grupi za nacrt ZPP imati polovinu članova

Na današnjem sastanku ministra pravde i predsednika Advokatske komore Srbije dogovoreno je da AKS do 21. juna odredi svoje predstavnike u radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, a oni će činiti 50 odsto ukupnog broja članova radne grupe.

Za okvirni datum početka rada nove Radne grupe određen je 1. jul, a u skladu sa Sporazumom koji su Ministarstvo i AKS potpisali 4. juna.

Potvrđeno je da će Ministarstvo pravde i Advokatska komora Srbije na narednim sastancima redovno razmatrati realizaciju ovog Sporazuma do postizanja konsenzusa o svim ključnim pitanjima.

Kako je razbijen haški mit, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA