Najnovije

Zapad ne odobrava humanitarni koridor u Ukrajini

NJUJORK - Sjedinjene Američke Države ne smeju da koriste situaciju u Ukrajini za jačanje svog vojnog prisustva u svetu, rekao je ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama, Vitalij Čurkin.
Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

"Ako bi se politika sastojala u tome da se situacija u Ukrajini iskoristi da se stekne prednost i ojačaju mišići, to bi samo naškodilo opštoj međunarodnoj saradnji", rekao je Čurkin novinarima. Čurkin je rekao i da Moskva smatra da je veoma važno da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija što pre usvoji nacrt ruske rezolucije o Ukrajini, jer bi to odigralo značajnu ulogu u okončanju nasilja u toj zemlji. "Nastavak onoga što se sada dešava u jugoiastočnim regionima Ukrajine, doveo bi do pogoršanja celokupne situacije. To su gusto naseljene oblasti Ukrajine, situacija je već postala tragična, a vidimo da to eskalira. Kijev nastavlja da upotrebljava silu, što je potpuno pogrešan pristup", naglasio je Čurkin. "Početni razgovori s našim kolegama iz Saveta nišu baš obećavajući. Neki od naših kolega misle da se situacija može smiriti upotrebom sile, što je velika greška. Diskusija o nacrtu rezolucije će se nastaviti", dodao je ruski ambasador u SB UN. Čurkin smatra i da predstavnici Zapada u SB UN pokušavaju da politizuju ruski nacrt rezolucije o Ukrajini, preneo je "Glas Rusije". On je dodao i da misli da rad na nacrtu rezolucije neće biti lak i da Rusija tek treba da odluči koji će biti njen sledeći korak na tom planu. Ruski nacrt rezolucije kojim se zahteva trenutni prekid vatre u Ukrajini i humanitarni koridor, naišao je na kritike Zapada i hladan prijem u Savetu bezbednosti UN.
Rusija je istupila s tim dokumentom na početku jednomesečnog predsedavanja Savetom bezbednosti.
Moskovske tvrdnje da želi da stopira nasilje u Ukrajini, naišle su na žustro odbacivanje Vašingtona. Stejt dipartment je to nazvao "licemerjem" s obzirom da Rusija, po njegovim tvrdnjama, nije učinila ništa da spreči separatiste u Ukrajini da napadaju stalno nove ciljeve i drže posmatrače OEBS-a kao taoce. U ruskom nacrtu rezolucije, predstavljenom u ponedeljak pred Savetom bezbednosti, zahteva se "trenutni prekid neprijateljstava", a na one koji učestvuju u borbama se apeluje da se angažuju na "održivom prekidu vatre". Ruskim nacrtom se traži i stvaranje humanitarnih koridora kako bi civili koji to želi mogli bezbedno da napuste područja neprijateljstava i kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA