Najnovije

TADIĆ OSTAVIO DUG U AMANET: DS ostao dužan "Lasti" više od dva miliona!

Služba unutrašnje kontrole otkrila da su potraživanja "Laste" prema Demokratskoj stranci zastarela još dok je na čelu preduzeća bio Velibor Sovrović, funkcioner DS.
Boris Tadić - prvi čovek SDS (Foto: Medija centar Beograd)

Boris Tadić - prvi čovek SDS (Foto: Medija centar Beograd)

Demokrate su dugovanja napravile 2007. i 2008. godine, kada je na čelu stranke bio Boris Tadić, tako što su članove autobusima ovog preduzeća prevozili na stranačke skupove i završne konvencije po Beogradu i Srbiji pred kampanju za izbore 2008. godine i tokom nje. Da zlo bude veće, zahvaljujući bivšem direktoru Veliboru Sovroviću, nekadašnjem članu DS, potraživanja su zastarela. Tokom ta tri meseca, DS je od "Laste" iznajmljivao autobuse koji su članove stranke prevozili iz gradskih opština Beograda do Novog Sada, Niša, Pančeva, Užica i Čačka. Samo račun br. 16/1 od 18. januara 2008. godine, izdat na ime prevoza, na relaciji iz svih beogradskih opština do sportske hale Arena iznosio je 960.000 dinara.

Unutrašnja kontrola sprovela istragu

Sektor unutrašnje kontrole SP "Lasta" sproveo je 12. februara 2015. godine kontrolu zakonitosti i ispravnosti ugovora o prevozu i naplate potraživanja i utvrdio da fakture nisu naplaćene i da je rok zastarelosti za svaku pojedinačnu fakturu istekao i to 2010. i 2011. godine. Postoji osnovana sumnja da do utuženja potraživanja SP "Lasta" prema Demokratskoj stranci nije došlo po nalogu tadašnjeg generelnog direktora Velibora Sovrovića, koji je bio član DS u periodu od 2003. godine do februara 2014. godine.

Potraživanja zastarela

"Na osnovu navedenog postupanja, tj. nepostupanja Sovrović je prekoračio svoja ovlašćenja tako što je nalozima zaustavljao postupak blagovremenog utuženje potraživanja, pa je tako "Lasti" načinjena velika imovinska šteta veća od 2 miliona dinara", piše u izveštaju sektora unutrašnje kontrole. "To je jedno od zastarelih potraživanja koje je ostavio Boris Tadić", potvrđeno je u Demokratskoj stranci. "Potraživanja prema DS u iznosu od 2.079.920 dinara bilo je predmet provere, te je utvrđeno da je zastarelo, a samim tim i neutuživo. Ne postoje pisani tragovi da su se ranije preduzimale bilo kakve aktivnosti u cilju naplate potraživanja od DS. Služba unutrašnje kontrole i Pravna služba prikupljaju svu neophodnu dokumentaciju radi podnošenja krivične prijave protiv odgovornih lica zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica. Na nadležnim državnim organima je da dalje utvrde da li je bilo zloupotrebe", govore iz JP "Lasta" za Kurir.
Pročitajte još:ODLUČENO: Mađarska vlada hitno diže zid na granici sa Srbijom„Merkelova neće dati zeleno svetlo u Beogradu“Sanda Rašković Ivić: U Briselu daju sve nizašta!
Izvor: Srbijadanas.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA