Najnovije

PUTIN OTKRIO PAKLENI PLAN ZAPADA: Rusiju su pokušali da drže u poluraspadnutom stanju kako bi njom mogli da upravljaju, ali...

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije isključio mogućnost da se kandiduje za predsednika u slučaju da se usvoje ustavni amandmani.

Vladimir Putin (Foto: Jutjub)

“Nisam još ništa odlučio. Ne isključujem mogućnost toga. Ako se to pojavi u Ustavu, postoji mogućnost za kandidovanje. Videćemo“, rekao je Putin.

Šef države je, pri tome, pozvao sve zvaničnike da mu već sada ne traže naslednika, već da se bave svojim poslom.

„Treba raditi, a ne tražiti nassednike“, rekao je on.

„Reći ću potpuno otvoreno: ako se to ne dogodi (usvajanje odgovarajućeg amandmana Ustava), za dve godine, to znam iz sopstvenog iskustva, umesto normalnog ritmičkog rada na mnogim nivoima vlasti počeće potraga za mogućim naslednicima“, objasnio je predsednik.

Putin je objasnio i da politički sistem zemlje ne treba da se oslanja samo na šefa države, već da ima mnogo tačaka oslonca i da se razvija zajedno sa društvom.

On je dodao da je to razlog što je predložio izmene Ustava.

„Život se promenio i zahteva određenu reakciju. Tačno je da se, možda, ne može sve formulisati u osnovnom zakonu. Ali, izuzetno je važno razmišljati o problemima koje postavljate i, ukoliko je moguće, odraziti ih u osnovnom zakonu“, zaključio je predsednik Rusije.

Ranije je odlučeno da će glasanje o izmenama Ustava Ruske Federacije biti održano 1. jula.

Predsednik Rusije je u januaru 2020. godine predložio niz izmena u osnovni zakon zemlje koji će ovaj dokument učiniti usklađenijim sa savremenim potrebama. Posle rasprave radne grupe o izmenama Državna duma Rusije je 11. marta usvojila predlog zakona koji je dao Putin. Istog dana predlog je odobrio Savet Federacije. Nakon toga ruski predsednik potpisao je ukaz kojim se nalaže da glasanje o izmenama Ustava bude 22. aprila, ali je ovaj datum kasnije odložen zbog pandemije virusa korona.

Rusiju su pokušali da drže u poluraspadnutom stanju kako bi njom mogli da upravljaju

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su postojali pokušaji da se Rusija obuzda, da joj se ne dozvoli da se razvija iznutra, kako bi se vukli konci i upravljalo zemljom.

„Činilo mi se da će, nakon što je Sovjetski Savez prestao da postoji, ideološke protivrečnosti sa Zapadom nestati i da će doći vreme opšteg blagostanja. I tek kad sam postao direktor FSB-a i kada sam počeo da čitam tajne izveštaje i tajne materijale, postalo mi je jasno da sa nama često igraju nepošteno“, rekao je Putin.

„U osnovi te igre je pokušaj da se, u najmanju meru, Rusija obuzda, da joj se ne dozvoli da ojača iznutra, da se drži u tako poluraspadnutom stanju kako bi mogli da se vuku konci i njome upravlja“, precizirao je ruski lider.

Na pitanje da li su presudni bili događaji u Ukrajini, on je odgovorio da se radi o događajima na Kavkazu.  

Poređenje sadašnje Rusije sa zemljom od pre 20 godina

Predsednik smatra da se Rusija kardinalno promenila u poslednjih 20 godina.

„Pre 20 godina, svi to dobro znamo, samo ne volimo da pričamo o tome, zemlja se nalazila na vrlo opasnoj granici mogućeg kolapsa, urušavanja, ekonomija je bila u teškom stanju, nezaposlenost je bila užasna, velika, 40 odsto građana živelo je ispod granice siromaštva“, podsetio je Putin.

On je konstatovao da se „inflacija 1990-tih i početkom 2000-ih merila u desetinama ili čak stotinama procenata, rezerve su iznosile 9,5-12 milijardi dolara, a dug – 124-145 milijardi dolara. Bilo je veoma teško i ljudima je bilo vrlo teško“, naglasio je predsednik.

Prema njegovom mišljenju, ljudima ni sada nije lako, ali nema više situacije kada su kasnile penzije, a plate nisu isplaćivane godinama. I sada se dešavaju greške, ali ništa tako velikih razmera, objasnio je ruski lider.

„Ipak je prilično promenila situacija. Ovo je, praktično, druga zemlja“, uveren je predsednik Rusije.

„Obnovili smo vojsku, a Rusija je zauzela dostojno mesto u međunarodnim poslovima“, istakao je Putin.

Pročitajte OVDE zašto Putin nije podržao Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA