Najnovije

ČURKIN: Pitanje Krima se nikada više neće pokretati! Nadam se da će Ukrajinci imati dovoljno razuma...

Rusija ne namerava da razmatra pitanje o statusu Krima, o tome se nije raspravljalo tokom zasedanja Saveta bezbednosti UN, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin nakon sastanka Saveta bezbednosti UN.

Vitalij Čirkin (Foto: Sinhua)

Sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Krimu bila je korisna, uprkos tome što je delegacija SAD-a pokušala da stvori neobjektivnu sliku onoga što se dešava u Ukrajini, izjavio je Čurkin. „Delegacija SAD-a pokušala je predstavi potpuno jednostranu sliku onoga što se dešava u Ukrajini… Inače, mislim da je ovo bilo korisno za nas. Mi smo pružili informacije o onome što se desilo“, naveo je Čurkin. „Pitanje o statusu Krima nikada se više neće pokretati. Ujedinjenje Krima i Rusije dogodilo se pre dve godine nakon referenduma na Krimu, na kome je 93 odsto stanovnika izrazilo želju da ponovo bude u Rusiji. To je ono što se dogodilo“, rekao je Čurkin novinarima nakon sastanka Saveta bezbednosti. Rusija se nada da će Ukrajina pokazati razum i da neće dozvoliti eskalaciju u bilateralnim odnosima, dodao je Čurkin. „Nadam se da će Ukrajinci imati dovoljno razuma da učine sve da ne dođe ni do kakve eskalacije“, izjavio je Čurkin nakon zasedanja SB UN, na kojem su razmatrana poslednja dešavanja na Krimu. „Postoje pitanja u vezi sa njihovim razumom i o njihovoj kontroli nekih elemenata. Kao što znate, postoje dobrovoljački, ekstremistički bataljoni na istoku Ukrajine. Mi smo zabrinuti zbog njihove (ukrajinske) sposobnosti da kontroliše svoje ljude“, dodao je Čurkin. Sednica SB UN o situaciji na Krimu je pokušaj Ukrajine da odvuče pažnju međunarodne javnosti od sukoba u Donbasu, koji Kijev ne želi da rešava, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN. „Mislim da ova sednica pokazuje činjenicu da je u Kijevu haos. Oni ne znaju šta da rade sa Donjeckom. Minski sporazum je potpuno jasan, ali u Kijevu ne postoji politička volja da ga realizuje, što bi trebalo da urade“, istakao je Čurkin. Prema njegovim rečima, Kijev „odvlači pažnju na druge stvari“. „Mnoge članice Saveta bezbednosti pozvale su na ispunjavanje Minskog sporazuma. To se podudara sa našim stavom i to je ono što sam naglasio“, rekao je on.
On je dodao da je rasprava bila korisna, jer je „članicama Saveta bezbednosti data informacija o tome šta se dogodilo“ na Krimu. Rusija nastavlja dijalog o situaciji u Ukrajini, pre svega preko kontakt-grupe OEBS-a, dodao je Čurkin. „Dijalog se sve vreme nastavlja. Kao što znate, doneta je odluka da nema smisla za održavanjem sastanka u ’normandijskom formatu‘ u Pekingu… Ali postoji dijalog. Glavni mehanizam je kontakt-grupa koja se periodično sastaje u Minsku“, rekao je Čurkin. „Problem je u tome što ukrajinska strana ne pokazuje veliki interes za realizaciju Minskog sporazuma. NJihov ključni paragraf je 11. To su ustavna reforma, poseban status za Donbas i amnestija (za učesnike u oružanom sukobu). U Kijevu ne žele to da urade, oni žongliraju problemima, preliminarnim uslovima…“, dodao je Čurkin nakon sednice SB UN. Rasprava o događajima na Krimu održana je u Savetu bezbednosti UN na inicijativu Ukrajine. Juče je FSB izvestila o sprečavanju terorističkih napada na poluostrvu, koje je pripremila Glavna uprava Obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine. Na Krimu su uvedene dodatne mere bezbednosti, a na granici sa Ukrajinom pojačana je kontrola. Izvor: rs.sputniknews.com
Bonus video

Kragujevac ne da svetinje

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA