Najnovije

Mirovnjaci iskorišćavali žene za hranu i lekove

NJUJORK - Pripadnici mirovnih snaga EU, koji su raspoređeni  na Haitiju, bili su umešani u seksualne odnose u zamenu za hranu i lekove sa više od 200 žena i maloletnica, stoji u izveštaju UN.
UN (Foto: JuTjub)

UN (Foto: JuTjub)

U izveštaju, koji je na uvid dovbila novinska agencija Asošijejted pres, navodi se da brojni slučajevi zloupotrebe položaja ostaju neprijavljeni. U navodima Kancelarije UN za interni nadzor, u trećini slučajeva seksualnog iskorišćavanja spadaju maloletnice. Istražioci su došli do šokantnog otkrića nakon ispitivanja 231 osobe na Haitiju, koje tvrde da su bile primorane da vrše seksualna dela sa pripadnicima mirovnih snaga u zamenu za osnovne potrepštine. "Za žene iz ruralnih sredina - glad, nedostatak utočišta, stvari za bebe, lekova i ostalih kućnih potrepština najčešće su navedeni kao "podsticajna potreba". Oni koji žive u gradovima ili u blizini stupaju u seksualne odnose u zamenu za cipele, mobilne telefone, laptopove i parfeme, ali i za novac", kaže se u izveštaju. U izvještaju se dodaje da, u slučaju "neplaćene usluge", pojedine žene zadržavaju oznake mirovnih snaga i prete da će obelodaniti njihova dela na društvenim mrežama. U izveštaju, koji treba da bude objavljen ovog meseca, ne pominje se vremenski okvir kada su počinjena navodna dela, a poznato je da je mirovna misija na Haitiju počela rad 2004. godine.
Pročitajte još:BERLIN U PANICI: Turski emigranti prave pripreme za formiranje „Velike Turske“ širom Evrope!Pogledajte šta komandant Givi kaže o društvenim mrežama! (VIDEO)
Izvor: Nezavisne novine

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA