Najnovije

BIVŠI SARADNIK CIA: Turska je van kontrole

VAŠINGTON - Odluka američke avijacije da vrati 12 svojih lovaca F-15 iz avio-baze u Turskoj predstavlja reakciju na to što akcije Ankare u regionu „bivaju sve manje kontrolisane“, smatra bivši saradnik CIA Lari DŽonson.
Suhoj u akciji (Foto: JuTjub)

Suhoj u akciji (Foto: JuTjub)

„Turska se, s moje tačke gledišta, otela kontroli, a neke zemlje su spremne da je postave na mesto“, izjavio je DŽonson u intervjuu televizijskom kanalu Raša tudej. Bivši saradnik CIA smatra da Vašington i Ankara imaju različite interese u borbi protiv terorizma, a to se posebno ogleda u apelima SAD da turska vlada „ostavi Kurde na miru“. „Oni prate sopstvene interese, nezavisno od želja Vašingtona“, smatra DŽonson. Pored toga, bivši američki obaveštajac navodi da Turska svojim delovanjem podržava DAEŠ (takozvanu Islamsku državu), „forsirajući povlačenje američkih lovaca sposobnih da podrže iz vazduha kopnene odrede koji se bore protiv DAEŠ-a“. „Erdogan pokreće Tursku u radikalniji sunitski tabor. Elite Turske i Saudijske Arabije imaju iste ciljeve u zajedničkom pokušaju da obuzdaju Iran. Oni se plaše širenja uticaja Irana, jer je to šiitska zemlja, a šiitski uticaj je rasprostranjen po celom Bliskom istoku“, izjavio je on. DŽonson smatra da „Turska nema potrebu da obraća pažnju na SAD“ jer „Obaminu administraciju mnogi u svetu, a posebno u Turskoj, smatraju veoma slabom“. DŽonson je zaključio da se povlačenje američke avijacije s turske teritorije može objasniti kao posledica incidenta s ruskim bombarderom Su-24, koji on smatra „provokacijom ruskog naroda“.
Pročitajte još:NAD DAMASKOM ŽIVA VATRA SEVA: Najveće eksplozije u Siriji (VIDEO)STRATFOR: Vašington menja strategiju zbog Rusije
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA