Najnovije

FAŠIZAM MILOGORACA POPRIMIO NOVE DIMENZIJE! Nastavlja se zatiranje srpskih tragova u Crnoj Gori!

Čuveni srpski pisci Jovan Jovanović Zmaj, Desanka Maksimović, Aleksa Šantić i Branko Radičević izbačeni su iz svih obaveznih lektira i čitanki u Crnoj Gori! Umesto njih, crnogorski đaci biće primorani da čitaju dela malo poznatih autora poput Kemala Coce, Nazmija Rahmanija, Kemala Musića ili Šime Ešića

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Osim toga, u obavezno gradivo od ove godine, umesto srpskih klasika, ubačeni su "Hari Poter" i "Gospodar prstenova"?! Ali zato pesme poput "Krvave bajke" i "O, klasje moje" nastavnici u crnogorskim školama više nisu dužni da predaju. Verovali ili ne, u Ministarstvu prosvete Crne Gore ovu odluku obrazložili su sramotnom tvrdnjom da srpski pisci "ne ispunjavaju estetske kriterijume da se nađu u gradivu crnogorskih škola"?!

- Spisak preporučenih književnih tekstova napravljen je na osnovu sledećih kriterijuma: adekvatnost tekstova, estetska vrednost književnog dela, primerenost dela uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih dela nacionalne i svetske književnosti - rekao je crnogorski ministar prosvete Damir Šehović, ne obrazloživši kako su to dela Nazmija Rahmanija i Kemala Coce "adekvatnija i estetski vrednija" od Desanke i Zmaja.

Stručnjaci kažu da je ovo samo poslednji u nizu primera da režim Mila Đukanovića u Crnoj Gori sistemski diskriminiše Srbe, naš narod i kulturu. Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta ističe da imamo čitav niz primera koji pokazuju kako aktuelna crnogorska vlast sprovodi antisrpsku politiku.

- Ovo je samo još jedan od dokaza da je u Crnoj Gori na delu potpuna antisrpska histerija! Vrši se skandalozno prepravljanje istorije, jezika, a sada i književnosti. Prvo su srpsku vojsku u udžbenicima označili kao okupatorsku, zatim su iz knjiga izbacili sve znamenite Srbe, ukinuli su srpski jezik, a sada diskriminišu i naše pisce i pesnike, uz sramna i ponižavajuća objašnjenja - kaže Linta i dodaje da građani Crne Gore koji se deklarišu kao Srbi više ne mogu da dobiju posao u državnoj službi i javnim preduzećima.

Medijski stručnjak Saša Borojević rekao je da je Vlada Crne Gore odavno prihvatila i ideologiju fašista, pa u skladu sa tim spaljuje knjige nepodobnih pisaca, kao što je to bio slučaj u Hitlerovoj Nemačkoj.

- Sva ova dešavanja u Crnoj Gori podsećaju me na noć kada su gorele knjige 1933. u Nemačkoj. Pesnik Hajnrih Hajne, čija su dela takođe spaljena, svojevremeno je napisao: "Kad gore knjige, na kraju gore i ljudi." Sada, 85 godina kasnije, ponovo imamo "holokaust knjiga", ali ovaj put kroz čist nacionalni kanibalizam Crne Gore. Vlada Crne Gore odavno je prihvatila fašističku ideologiju, a ovim je to još jednom i potvrdila - ističe Borojević.

On naglašava da Crna Gora više ne poštuje ni pravoslavlje, ni ćirilično pismo, niti pisce uz čija dela su stasavale generacije Crnogoraca.

- Na taj način režim Mila Đukanovića poništio je kompletnu istoriju Crne Gore.

Britanska služba Mi-6 je planirala likvidaciju još 30 ljudi posle ubistva Zorana Đinđića. Pogledajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Kragujevac ne da svetinje

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kristalna noć u Nemačkoj, kada su napadane jevrejske kuće, radnje, sinagoge, i spaljivane knjige

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube