Najnovije

Prepiska nemačke vlade i Levice o kosovskoj vojsci

Nemačka stranka Levica uputila je, povodom namere prištinskih vlasti da stvori sopstvenu vojsku i integriše je u NATO, pitanja federalnoj vladi o stavu Berlina o toj inicijativi, a "Sputnjik" tvrdi da poseduje ekskluzivni materijal s odgovorima nemačke vlade.

Berlin (Foto: Pixabay)

"Sputnjik" navodi da je zamenica šefa poslaničke grupe Levice u Bundestagu Sevim Dagdelen ocenila da Berlin aktivno podržava "protivpravnu politiku Prištine".

Navodi se da je ona 21. novembra uputila zahtev pod nazivom "Nemačka i transformacija Kosovskih bezbednih snaga (KBS) u punopravne oružane snage" federalnoj vladi.

"Sputnjik" navodi da je odgovor nemačke federalne vlade od 17. decembra u posedu redakcije i da je zvanični Berlin odgovore klasifikovao kao "poverljive" informacije. Navodi se da je od 29 pitanja, 10 odgovora označeno kao poverljivo.

Podseća se da su kosovska vlada i skupština tokom poslednjih nekoliko meseci inicirali niz zakona usmerenih na stvaranje sopstvene vojske, a prema tim planovima KBS postupno treba transformisati u okviru desetogodišnjeg programa. Navodi se da je cilj Prištine da se udvostruči broj vojnika, sa sadašnjih 2.500 na 5.000, a ta inicijativa će kosovsku vladu koštati oko 300 miliona evra.

"Prema oceni federalne vlade, nacrti zakona Kosova ne narušavaju ustav", navedeno je u odgovoru koji je dobila stranka Levica.

Navodi se da Dagdelenova, koja je stručnjak Levice za pitanja spoljne politike, smatra da aktuelna delovanja Kosova usmerena na stvaranje sopstvene vojske predstavljaju narušavanje normi međunarodnog prava koje su propisale Ujedinjene nacije, pa se samim tim narušava i kosovski ustav.

"Nemačka vlada podržava narušavanje Ustava, kao i narušavanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", navodi poslanica Levice.

"Sputnjik" prenosi i odgovor na pitanje Levice o tome kakve je konkretne mere u sferi bezbednosti na Kosovu preduzeo Berlin 2018. godine.

"Bundesver podržava KBS na nivou konsultacija na terenu i pružanjem vojne pomoći u vidu obuke", navedeno je u poverljivom dokumentu.

"Sputnjik" navodi da Nemačka podržava i policiju, pograničnu kontrolu i carinski resor, pored ostalog, i uz podršku snaga federalne policije koja je angažovana na Kosovu.

Navodi se da je stranka Levica kritikovala i činjenicu da će kosovska skupština praktično tek posle okončanja transformacije KBS u vojsku odobriti taj proces.

"To je apsurdno, narušava norme međunarodnog prava i parlamentarno pravo kontrole nad nacionalnom vojskom. Prvo parlament treba da odobri tu inicijativu, a tek potom može da se formira vojska", smatra Levica.

Navodi se da je Dagdelenova kazala da se stvaranjem kosovske vojske svesno doliva ulje na vatru i otvara put za na novu pretnju miru i stabilnosti u regionu.

"Užasno je to što federalna vlada učestvuje u raspirivanju opasnosti od novog rata na Balkanu, podstičući Prištinu na tu eskalaciju. Neophodan nam je novi pravac u politici prema Kosovu. Ne može se podržavati kosovska armija ni isporukama naoružanja, ni programima obuke u kojima su angažovani nemački vojnici. Sada je neophodno proveriti finansijsku pomoć i dostavljanje kredita Kosovu", navodi Dagdelenova.

Odgovor nemačke federalne vlade Levici za "Sputnjik" je prokomentarisao austrijski stručnjak za Kosovo Hanes Hofbauer.

"Federalna vlada ne daje informacije u vezi s onim što je važno. Pre svega kada je reč o novcu. Smatram da je federalna vlada Nemačke jedan od poslednjih bespogovornih političkih saveznika Prištine", navodi Hofbauer i dodaje da je uveren da bez američkog i evropskog novca Kosovo neće uspeti da obrazuje sopstvenu vojsku.

On upozorava da je razvoj situacije na Kosovu "zabrinjavajuć i opasan". Prema njegovim rečima, to protivreči Rezoluciji 1244 SBUN, koja garantuje da Kosovo ne može da postane nezavisna država bez konačnog sporazuma sa Srbijom.

"Kosovo se, kao i ranije, nalazi pod privremenom upravom pod kontrolom UN. Kosovo je, međutim, deo Jugoslavije, odnosno Srbije kao njenog pravnog naslednika. Sopstvena armija u zemlji koju ne priznaje ni Srbija, ni pet zemalja Evropske unije, niti polovina svetske zajednice, to je čudan i opasan slučaj", kazao je Hofbauer.

Koji je narod '’najameričkiji'’ na svetu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Zloupotreba vanrednog stanja za represiju nad protivnicima vlasti!

 

 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Koliko je zaista opasna tzv. vojska Kosova?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA