Najnovije

BAJDEN SE SVETI PUTINU: Preti razarajućim akcijama - isplivali detalji!

Zvaničnici SAD razmatraju stroge mere kontrole izvoza i to kako bi naštetili ekonomiji Rusije ukoliko Putin napadne Ukrajinu, izjavili su za Rojters iz službe Bajdena.

Mere, o kojima će se raspravljati u utorak na sastanku visokih zvaničnika, bile bi dodatak ekonomskim sankcijama o kojima razmišlja administracija predsednika SAD u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, i to nakon što je Moskva postavila vojnike uz granicu s Ukrajinom.

DŽo Bajden zapretio je razarajućim akcijama protiv Rusije, a sve u cilju kako bi pokušao da upozori Putina koje su posledice u slučaju vojnog upada u Ukrajinu.

Ipak, Putin je demantovao da Rusija planira invaziju.

Na sastanku u Belom kući će se raspravljati o potezima koji uključuju vanredne mere kontrole izvoza koje bi mogle gušiti velike delove industrijskih i potrošačkih tehnologija u Rusiji, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Mere o kojima se raspravlja mogle bi onemogućiti Rusiju da uvozi pametne telefone, ključne komponente za avione i automobile, kao i  materijale iz mnogih drugih sektora, što bi moglo imati veliki uticaj na potrošače u Rusiji, industrijske operacije, kao i zapošljavanje, izjavio je zvaničnik.

Mere bez presedana

On je izjavio da bi takve potencijalne mere za Rusiju bile bez presedana. Amerika bi koristili alate koje je koristila administracija bivšeg predsednik Trumpa, a koje je usvojila i Bajdenova administracija.

Cilje jeste da se blokira kineska telekomunikacijska kompanija "Huawei" u pristupu naprednih poluprovodnika.   

Ovo može uticati na čipove širom sveta jer je doprinos SAD takođe ključan u njima.

Zvaničnici Amerike planiraju detaljnije da se konsultuju s ključnim partnerima u Evropi i Aziji koji bi mogli biti uključeni u ove mere i podsticati koordinirane napore gde je to potrebno, izjavio je zvaničnik.

Ruskim tržištem telefona dominiraju strane kompanije kao što su Apple (AAPL.O), Samsung (005930.KS) i Huawei, koje su ove godine postale predmet novog ruskog zakona koji od njih zahteva da instaliraju ruski softver.

Izvor; Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA