Najnovije

ALEKSANDAR DUGIN: Rusija gradi svoj svet

Aleksandar Dugin, filozof i geopolitičar koji ima veliki uticaj na rusku politiku, rat u Ukrajini vidi kao rat sa globalizmom.

Dugin, čiji je uticaj toliko jak da ga neki nazivaju "Putinovim Rasputinom", istakao je u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk da ovo nije rat sa ukrajinom, već sukob na svim nivoima.

- Ovo nije rat s Ukrajinom - počeo je Dugin i nastavio: - Ovo je sukob sa globalizmom kao integralnom planetarnom pojavom. To je sukob na svim nivoima - geopolitičkim i ideološkim. Rusija odbacuje sve u globalizmu - unipolarnost, atlantizam, s jedne strane, i liberalizam, antitradiciju, tehnokratiju, jednom rečju, veliko resetovanje sa druge strane. Jasno je da su svi evropski lideri deo atlantističke liberalne elite.

- I upravo s tim ratujemo. Stoga je njihova reakcija legitimna. Rusiju sada isključuju iz globalističkih mreža. Više nema izbora; ili će izgraditi svoj svet, ili će nestati. Rusija je postavila kurs da izgradi svoj svet, svoju civilizaciju. I sad se pravi prvi korak. Ali suveren pred globalizmom može da bude samo veliki prostor, kontinent država, civilizacija država. Nijedna zemlja ne može dugotrajno da izdrži potpuno isključenje - opisao je Dugin na Fejsbuku svoju viziju evroazijskog sveta, prema kojoj bi Rusija trebalo da se udalji od Evrope.

On je otkrio je i šta bi Rusija trebalo da dobije vojnom pobedom u Ukrajini. Pritom dodaje da ne dobijaju samo Rusi time, već svi narodi, levica i desnica.

- Rusija sada stvara polje globalnog otpora. NJena bi pobeda bila pobeda za sve alternativne snage, i desne i leve, i za sve narode. Pokrećemo, kao i uvek, najteže i najopasnije procese. Ali kad pobedimo, svi to iskorišćavaju. Tako je zamišljeno da bude. Sada stvaramo preduslove za stvarnu multipolarnost. A oni koji su sada spremni da nas ubiju, sutra će prvi iskoristiti naš podvig - zaključio je Dugin.

Dugin, autor knjige "Četvrta politička teorija", začetnik je nove "velike ideologije", koja uključuje liberalnu demokratiju, marksizam i fašizam, ali u svojoj osnovi ne naglašava ni individualizam, ni klasnu borbu, ni naciju, već samo postojanje. Iako je ekstremni desničar, koristi postmodernizam da dokaže Zapadu da Rusi imaju "svoju posebnu istinu".

O teškom zločinu bataljona Azov u Mariupolju čitajte OVDE.

Izvor: N portal

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA