Najnovije

ŠTA JE TO HAG TRAŽIO OD SRBIJE? Puštanje Franka Simatovića i strogo poverljiva stvar

Gabriela Gati Santana, predsednica sudskog mehanizma koji sprovodi odluke nekadašnjeg Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, odlučila je da Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, koji je osuđen na 15 godina zatvora, bude pušten na prevremenu slobodu iz humanitarnih, odnosno zdravstvenih razloga.

Odluka je doneta 29. avgusta, a sudski nalog je predviđao da ostane strogo poverljiva dok Simatović ne bude smešten u zdravstvenu ustanovu ili na adresu na kojoj će boraviti u Srbiji.

Simatović je danas prebačen iz Haga u Beograd, što je potvrdila advokatska kancelarija koja ga je branila tokom suđenja. On je bio smešten iza rešetaka zatvora u Hagu nakon izricanja pravosnažne presude i trebalo je da bude prebačen u drugu državu na izdržavanje zatvorske kazne.

GRUPA "O" RAZBIJA "AZOV": Od Serebrjanskih šuma do Torskoja (MAPA SUKOBA)

Sud je još od dana izricanja presude u maju tražilo da na svake tri sedmice bude dostavljen izveštaj o njegovom zdravstvenom stanju, navodi se u odluci u koju je „Politika” imala uvid. Izveštaji su dostavljani tokom juna i jula tom dinamikom. Sud je, kako navodi sudija Gati Santana, zatim obavešten da je Simatovićevo zdravlje ozbiljno narušeno. Simatović je 31. jula podneo molbu da bude hitno pušten iz humanitarnih razloga, a tokom avgusta je više puta podnosio ovu molbu, nudeći i garancije Vlade Republike Srbije.

Sud koji nadzire sprovođenje kazni Tribunala ukazao je da zdravstveni razlozi mogu da budu povod za ponovno razmatranje mogućnosti prevremenog puštanja na slobodu. U situaciji kada boravak u pritvoru predstavlja smetnju za zdravlje, sud može da traži ranije puštanje na slobodu nakon što osuđenik odsluži dve trećine kazne.

Iako Simatović nije ispunio taj uslov jer je odslužio oko osam i po godina od ukupno 15, sudski mehanizam navodi da uviđa specifične razloge koji su prioritetni u odnosu na pravilo „dve trećine”. Sa tim su se saglasile i ostale sudije iz veća koje je osudilo Simatovića.

KIJEV JAVLJA POTPUNO LUDILO: Zelenski pravi veliku smenu

Nakon što je Srbija potvrdila da će poštovati sve uslove sporazuma o prevremenom puštanju i nadgledati Simatovićev boravak na slobodi, sud je naložio da on odmah bude prebačen u Beograd, kako bi mogao da prima medicinsku pomoć. Kada bude prebačen u Srbiju i kada stigne informacija da je smešten na kliniku ili u stan gde će boraviti, onda se može skinuti oznaka poverljivosti sa ove odluke. Sudija Gabriela Gati Santana naložila je i da se osigura nezavisan medicinski tim koji će organizovati mesečne konsultacije i redovno popunjavati poverljiv izveštaj koji će biti dostavljen sudu u Hagu, uključujući i prognoze i očekivani životni vek.

Franko Simatović i Jovica Stanišić, čelnici Državne bezbnednosti Srbije prvi su zvaničnici Srbije koje je haški sud osudio za zločine u BiH i Hrvatskoj. Osuđeni su za udruženi zločinački poduhvat posle dve decenije dugog sudskog procesa. Sud ih je osudio za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje u Bijeljini, Doboju, Bosanskom Šamcu, Zvorniku, Sanskom Mostu, Trnovu i u Dalju, 1992–1995. Time je poništena prvostepena presuda iz juna 2021. kojom je bilo utvrđeno da Stanišić i Simatović nisu bili u zločinačkom udruženju iako su znali za njegovo postojanje.

Glavni tužilac Serž Bramerc precizirao je da su protagonisti tog zločinačkog poduhvata, zajedno sa Stanišićem i Simatovićem, bili tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević i vođe Srba iz Hrvatske i BiH, kao i Željko Ražnatović Arkan. Kao odsluženi deo kazne, sud je Stanišiću priznao 7,2 godine, a Simatoviću 8,3 godine.

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA