Najnovije

Oko 850 hrvatskih specijalaca stiže na granicu sa Srbijom: "Bredliji" u obnovljenoj kasarni

Ubrzo pošto je Srbija objavila da razmatra ideju vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, iz Hrvatske je stigla vest da je počela obnova kasarne u Belom Manastiru u Baranji, blizu granice sa Srbijom.

Hrvatska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Hrvatske)

Iako se od komšija, ali i mnogih iz regiona i Evrope na Beograd  sjurila sala kritika zbog namere da se ponovo služi vojska, što je nazvano i "zveckanjem oružjem", ispostavilo se da Hrvati žele da presele mehanizovani bataljon "Sokolovi" sa američkim vozilima M2A1 ODS "bredli", tik uz među sa našom zemljom.

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar odbrane Uvan Anušić istakao je da je projekat vraćanja vojske u Baranju već pokrenut, da je plan da se do kraja 2026. završi obnova kasarne u Belom Manastiru, gde će biti smešteno 650 i 850 pripadnika elitnog bataljona "Sokolovi".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je uvođenje vojnog roka, baš kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koji mimo Rezolucije SB UN 1244 stvara vojsku uz želju da je pripoji NATO-u.

Predsednik Skupštine kluba generala Milomir Miladinović istakao je za "Novosti" da je teško da ćemo mi sa Hrvatima ikada imati dobre odnose.

"Stvar je indoktrinacije, tu mislim na nas Srbe. Oprostili smo im i Prvi i Drugi svetski rat. Verujem da je ovo njihovo raspoređivanje vojske povezano sa našom namerom da vratimo vojni rok. Oni su u NATO i ta priča da ti treba vojska kada uđeš u NATO nije tačna. Baš tad ti treba, jer je NATO pre svega vojna organizacija. U takvom smo okruženju, gde ne može da se brani samo političkom voljom. I Kurti najavljuje vojni rok iako na to nema pravo po Rezoluciji 1244. To je potencijalna opasnost za srpski narod na KiM", rekao je on.

Dodao je da je Srbiji kao neutralnoj zemlji potrebno obavezno služenje vojnog roka.

"On nije ukinut već je samo zamrznut 13 godina. Za to vreme smo izgubili oko pola miliona obučenih i osposobljenih vojnika u vremenima bezbednosnih rizika i pretnji", podvukao je sagovornik "Novosti".

Inače, odluka da se vojska doseli u Baranju zvanično je doneta iz "bezbednosnih razloga i zaštite granice koja je ugrožena navalom migranata". Međutim, Baranja za Srbe ima simboličan značaj jer je u vreme rata bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA