Najnovije

NEMAČKA JE KAPITULIRALA PRED RUSIJOM: Mogu da podignu belu zastavu

Bivši američki predsednik Donald Tramp kritikovao je nemačko rukovodstvo zbog stava o ruskom projektu gasovoda Severni tok 2, rekavši da je ta evropska zemlja sada „talac Rusije“.

Nemačka (Foto: Pixabay)

U razgovoru za Foks Biznis, bivši šef Bele kuće je ispričao kako je pokušao da odvrati bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel od izdavanja dozvole za postavljanje Severnog toka 2 u teritorijalne vode njene zemlje.

„Zaista sam pokušao da je odgovorim od dogovora o gasovodu.

Rekao sam da će Nemačka postati apsolutni talac i upravo se to dogodilo. Postala je talac Rusije. Imali su mnogo sukoba tokom vekova, sukobili su se među sobom u brojnim prilikama. I sada postaju taoci ovog gasovoda. I tada sam rekao: „Ne verujem da ovo radite“, rekao je Tramp.

Bivši američki lider je podsetio kako je ovom prilikom pre nekoliko godina na jednom sastanku u šali uručio belu zastavu Merkelovoj.

„Tada sam rekao: 'Evo ti bele zastave. Pitala me zašto. Rekao sam: „To je za kapitulaciju, jer ćete odmah kapitulirati pred Rusijom čim sklopite dogovor sa Rusijom“, rekao je Tramp.

On je takođe kritikovao aktuelnog šefa nemačke vlade Olafa Šolca što tokom konferencije za novinare sa predsednikom SAD DŽoom Bajdenom nijednom nije pomenuo zatvaranje Severnog toka 2 u slučaju eskalacije oko Ukrajine.

„Iskreno, Nemačka razbija NATO“, rekao je Tramp.

Zvanični Vašington već dugi niz meseci kritikuje ruski gasovod, rekavši da će on navodno povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa. Sa svoje strane, novi nemački kancelar ovaj projekat naziva ekonomskim i poziva da se ne dovodi u vezu sa geopolitikom.

Rusija je, sa svoje strane, više puta izjavljivala da je projekat Severni tok 2, kojem se aktivno protive SAD, koje promovišu svoj tečni prirodni gas u EU, kao i Ukrajina, koja se plaši gubitka tranzita, komercijalan. , to je korisno za Evropu i poziva se da se prestane pominjanje u kontekstu bilo kakve politizacije. Moskva je takođe izjavila da namerava da nastavi tranzit gasa preko Ukrajine.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA