Najnovije

TERORISTI IMAJU NOVI CILJ, EUROPOL UPOZORAVA: Islamska država vrbuje mlade žene!

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant pokazuju sve veći interes za mlade žene rođene oko 2000. godine, koje predstavljaju novu metu promocije ISIL-a, objavio je Evropska agencija za policijsku saradnju.

Islamisti imaju nove planove (Foto: Jutjub)

"Propaganda ISIL-a za svoje aktivnosti cilja devojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosetljiviju skupinu i imaju pristup društvenim mrežama. ISIL se prilagodio tom novom cilju", rekao je na Manuel Navarete, direktor Evropskog centra za borbu protiv terorizma Europola.

Kroz godine su u očima boraca mlade žene dobile ofanzivniju ulogu te nisu više zadužene samo za brigu za dom, decu i supruga.

Kada je ISIL počeo gubiti teritoriju, organizacija je počela tražiti od žena da preuzmu novu ulogu, pomažu kao doktorke ili na drugi način, odnosno da ne budu samo žene tradicionalno vezane uz dom.

Nakon pada samozavnog kalifata u martu, skupina je ostala aktivna u više zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije i nastavlja biti prisutna na internetu.

"Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može otvoriti put potencijalno velikim promenama", kaže se u izveštaju Europola, u kojem se navodi da postoji povećanje u Francuskoj i Velikoj Britaniji broja uhapšenih žena povezanih s aktivnostima terorizma.

Pročitajte OVDE šta je poručio britanski ministar.

Izvor: balkans.aljazeera.net

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA