Najnovije

EPISKOPI ŽESTOKO PROTIV MILOVOG REŽIMA: Vladin predlog zakona je bezakonje bez presedana!

Pravoslavni episkopski savet Crne Gore potvrdio je stav ranije održanog Trojčindanskog sabora da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je utvrdila crnogorska vlada, bezakonje bez presedana.

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub)

Predlog je usmeren na razaranje jedine istinske Pravoslavne crkve u toj državi, ocenili su episkopi.

Na Svetostefanskom saboru održanom u hramu Presvete Bogorodice, u manastiru Savina, pravoslavni episkopski savet je konstatovao da umesto očekivanog Zakona o restituciji od komunista oduzete crkvene imovine, ovaj Predlog zakona uperen očigledno isključivo prema imovini Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih pravoslavnih eparhija na teritoriji današnje Crne Gore.

Podseća se da se Venecijanska komisija još pre četiri godine izjasnila da je konfiskovanje imovine zabranjeno.

Zzvaničan stav ove komisije izražen ove godine kroz Mišljenje u vezi sa ovim spornim Predlogom zakona, kako se navodi, je da pravo vlasništva treba utvrditi u za to predviđenim postupcima, u skladu sa Evropskom konvencijom i praksom Evropskog suda za ljudska prava.

U saborskom saopštenju dostavljenom, episkopi upozoravaju da u zemlja koja svim svojim diplomatskim i legislativnim naporima stremi Evropskoj uniji, predlaže zakon koji krši Evropsku konvenciju za ljudska prava po više osnova.

"Ono što zakonski tekst predviđa treba nazvati pravim imenom - konfiskacija imovine od zakonitih vlasnika - titulara prava, čime se očigledno krši pravo na mirno uživanje svojine", navodi se u saopštenju.

Ističe se da narod Boke Kotorske, poznajući svoju istoriju, zna da su u Kraljevini SHS, odnosno Jugoslaviji, oblasti Crne Gore sa Metohijom ušle u Zetsku banovinu, uključujući prvi put i Boku Kotorsku.

Opširno podsećajući na istorijski sled događaja, episkopi su poručili da potvrđuju stav Trojičindanskog sabora u Podgorici o ovom predlogu zakona, iznoseći ponovo glas Crkve i naroda u vezi sa namerom Vlade Crne Gore da Pravoslavnu crkvu srpsku u Crnoj Gori i Boki liši njenog naslđeđa.

Oni su poručili da odnos koji Vlada Crne Gore bude imala prema imovini Pravoslavne crkve srpske u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu opredeliće odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi.

U radu Sabora su učestvovali arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh Sveštenog trona Pećkog Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop u penziji zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), kao i pravoslavno sveštenstvo i monaštvo Boke Kotorske.

CPC: Poruka SPC je preteća

U kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ocenjuju da je poruka sa Svetostefanskog sabora protivustavna i preteća.

Predstavnik kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić rekao je da bi SPC, ukoliko bude usvojen Zakon o slobodi veroispovesti, organizovala novi crkveno-narodni Sabor, sa ciljem da usvoji odluku da se prostor Boke proglasi kao deo teritorije koji nije unutar Crne Gore.

Smatra da je ta poruka veoma opasna i da bi vlast trebalo da reaguje.

"Upravo zato što je proces dezintegracije teritorijalne, koja na neki način promoviše SPC u Crnoj Gori, uzela toliko maha da se to ‘ucepilo u masama' i vrši jednu vrstu političkog pritiska koji je strašno opasan za državno i nacionalno jedinstvo i može da izazove teške i opasne posljedice u budućnosti", rekao je Vučinić.

Ističe da vlasti u Podgorici moraju ozbiljno da upute poruku SPC i da je, kako kaže, spreče da "direktno radi protiv ustavnog poretka i jedinstva državnog i nacionalnog".

Pročitajte OVDE šta je Vlado Georgiev rekao o tužbi za pesmu “Tamo daleko”.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Kragujevac ne da svetinje

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA