Najnovije

ERDOGAN ŠALJE VOJSKU U LIBIJU: A ovo su šest stvari koje treba da znate o turskoj vojsci (VIDEO)

Ankara počinje da šalje trupe u Libiju kao podršku međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju, koja ratuje protiv snaga Halife Haftara - kog podržavaju Rusija, Egipat i UAE. Ovo je šest stvari koje treba da znate o turskoj armiji.

Turska vojska (Foto: tsk.tr)

Druga vojna sila u NATO-u

- Turske oružane snage su druga najveća armija u NATO-u, sa više od 700.000 aktivnih pripadnika i vojnika u rezervi.

Oko hiljadu borbenih aviona

- Vojska ima na raspolaganju oko hiljadu borbenih aviona, više od tri hiljade tenkova, gotovo deset hiljada borbenih vozila i skoro 200 brodova, podmornica i drugih plovila.

Američke nuklearne bombe

- U vazduhoplovnoj bazi Indžirlik, koja je za vreme Hladnog rata uz pomoć SAD postala najvažnija na jugoistočnom krilu NATO-a, prema navodima Saveza američkih naučnika nalazi se 50 američkih termonuklearnih bombi tipa B61.

Gde Turska nabavlja oružje

- Tradicionalni partneri sa Zapada ograničili su snabdevanje turske vojske nakon njenog ulaska u Siriju, ali je vojna industrija te zemlje poslednjih godina razvila brojna domaća sredstva. U pogledu raketnih sistema, Ankara se okrenula saradnji sa Rusijom i kupovini S-400.

Adut u diplomatiji - vojska angažovana na tri kontinenta

- Što se tiče prisustva izvan zemlje, turske snage su pored Sirije angažovane i u Iraku, Avganistanu, Kataru, Kipru, Somaliji, Balkanu, Sredozemnom i Egejskom moru. Ankara počinje da šalje trupe u Libiju. Takođe, planira i da uspostavi centre za obuku u Sudanu.

Tenkovi i u unutrašnjoj politici

- Vojska je od osnivanja moderne Turske imala ulogu čuvara sekularizma, a nakon smrti Mustafe Kemala paše Ataturka izvela je niz državnih udara. Masovna otpuštanja i hapšenja vojnika i oficira usledila su nakon neuspelog vojnog puča u julu 2016. godine.

General izbacio ruskog predsednika iz stroja! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA