Najnovije

Devenport o Hrvatskoj i ćirilici

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Republici Srbiji Majkl Devenport podsetio je govoreći o dvojezičnim natpisima u Hrvatskoj, da je zaštita manjina jedna od osnovnih vrednosti EU i načelo koje je eksplicitno navedeno u Ugovoru o EU i dodao da je Evropska komisija uverena da će Hrvatska poštovati svoje nacionalne i međunarodne obaveze. 
Majkl Devenport (skrinšot Jutjub)

Majkl Devenport (skrinšot Jutjub)

"Osim toga, diskriminacija po osnovu pripadnosti nacionalnoj manjini je izričito zabranjena u Povelji o osnovnim pravima Evropske unije koja se primenjuje kad god se sprovodi zakonodavstvo EU. Komisija se stara da se prilikom primene zakona EU poštuju osnovna prava i princip zabrane diskriminacije", rekao je Devenport za EU info centar u Beogradu. Kako je naveo poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti predstavlja jedan od kamena temeljaca Evropske unije propisan članom 3 Ugovora o Evropskoj uniji. "Iako nacionalne politike o jeziku, uključujući dvojezične javne natpise, ostaju u nadležnosti svake države članice pojedinačno, Komisija je uverena da će hrvatske vlasti poštovati svoje nacionalne i međunarodne obaveze, a posebno Okvirnu konvenciju Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina kao i evropsku Povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, koje je ona ratifikovala", istakao je Devenport.
Pročitajte još:Srbija postaje lider EU i preuzima poziciju Velike BritanijeTri karte za emigrante, ili kako Srbija plaća američki ceh
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA