Najnovije

Geoekonomski kineski pravac preko Grčke

ATINA - Trodnevnu posetu kineskog premijera Li Kećijanga Grčkoj sa konkretnim predlozima za nove investicije i proširivanje ekonomske saradnje, zvanična Atina doživljava kao „vetar u leđa”, dok je protivnici vladine politike vide kao još jedan primer rasprodaje državne imovine, piše Politika.
Kina - okean mogućnosti (Foto: maginalshipping.net)

Kina - okean mogućnosti (Foto: maginalshipping.net)

U praksi, ova zvanična poseta Atini posle četiri godine samo je dokaz da je Peking ponovo zainteresovan da investira u Grčku koju vidi kao „vrata prema Evropi”, kao strateškog partnera u ekonomskoj sferi,u oblasti brodogradnje,izgradnji novih i korišćenju već postojećih luka, čime će biti olakšan put za ulazak kineske robe u EU. „Želimo da učvrstimo tradicionalno dobre prijateljske odnose između dva naroda, ali i da otvorimo nove perspektive u ekonomskoj saradnji. Zajedno sa Grčkom ćemo učiniti sve da luka Pirej postane najbolja na Mediteranu“, izjavio je kineski premijer Li Kećijang listu „Ekatimerini” i naglasio da će „Peking ohrabriti grčke napore za obnovu privrede, razvoj infrastrukture i dalju privatizaciju i da će u tom procesu igrati aktivnu ulogu”.
Kina ne krije da je jako zainteresovana za privatizaciju i rekonstrukciju solunske luke, ali i najavljenu prodaju 67 procenata akcija luke Pirej, što bi trebalo da bude realizovano do kraja godine. Inače,od 2008.godine kineski transportni gigant COSCO ima 35-godišnju koncesiju za korišćenje dva najveća kontejnerska terminala u luci Pirej.
Kroz ove terminale odvija se kontejnerski transport za jugoistočnu Evropu i kroz njega prolazi roba velikih proizvođača kao što su„Hjulet Pakard”,kineski „Huavej tehnolodžis”... Vrlo brzo jeCOSCO preporodio ovu luku nadomak Atine koja je postala jedna od deset najvećih kontejnerskih luka Evrope. NJena propusna moć je utrostručena do oko četiri miliona kontejnera godišnje, a kineska kompanija,kako je najavio premijer, planiranove investicije od 300 miliona dolara, navodi list Politika. Grčka namerava da iskoristi svoj geografski položaj i kako se nalazi na raskrsnici između Evrope,Azije i Afrike, namerava da investitorima na prodaju ponudi trinaest velikih luka.Kina je zainteresovana za luku Tumbaki na Kritu, ali i aerodrom „Kasteli”, pa će tokom boravka premijer Li Kećijang posetiti i ovo ostrvo.
Kao investicione mete spominju se i atinski aerodrom,grčka železnica,iskorišćavanje ogromne površine bivšeg atinskog aerodroma „Elinikon”...
Narednih dana se očekuje potpisivanje niza bilateralnih sporazuma među kojima i onih u sferi kulture i turizma.Prilikom posete premijera Adonisa Samarasa Kini dogovoreno je da u narednih nekoliko godina u Grčku dođe 80 miliona kineskih turista. Takođe,nastaviće se i saradnja u oblasti brodogradnje.Trenutno se u kineskim brodogradilištima završava 192 plovila koje su poručile grčke kompanije.Podsetimo da Grčka raspolaže sa jednom od najmoćnijih trgovačkih flota i da čini 16 procenata svetske i polovinu evropske „prevozničke elite”, piše Politika. Dobre namere Kine potvrđuje i predsednik Si Đinping koji u pismu upućenom grčkom predsedniku Karolosu Papuljasu, sa kojim će se sredinom jula sresti na Rodosu, poručuje da je „Grčka strateški partner i na skali potencijalnih investicionih interesa jedna od zemalja u koju će se najviše ulagati“. Izvor: Politika (Jasmina Pavlović-Stamenić)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA