Најновије

Амерички аналитичар: Треба преговарати са џихадистима

ЛОНДОН - Амерички аналитичар и искусни преговарач Падриџ О'Мали каже да са екстремистичком организацијом Исламска држава (ИС) треба разговарати, јер се она не може тек тако уклонити, и упозорава да је то процес у којем се напредује постепено и који изискује време.
Фото: Јутјуб

Фото: Јутјуб

"Мора се у догледно време наћи начин да се разговара са Исламском државом. Не можете је једноставно избрисати. Она ће се поново појавити, само у другачијем облику", каже О'Мали у телефонском интервјуу Ројтерсу из Бостона, где ради као професор мира и помирења на Вишој школи политике и глобалних студија Универзитета у Масачусетсу. "Мислим да ми на Западу не разумемо у потпуности феномен Исламске државе и степен њене софистицираности у привлачењу младих из целог света", истиче амерички аналитичар. О'Мали се осврнуо на резултате анкете коју је Арапски центар за истраживање и политичке студије недавно спровео у шест арапских земаља, а који показују да су Палестиници најснажнији подржаваоци ИС. То је, према његовим речима, изненађујуће с обзиром на то да је ИС фокусирана на успостављање калифата и није много заинтересована за уништење Израела. "Да ли су Палестинци можда достигли толики степен безнадежности у погледу своје будућности да се сада окрећу било чему, у нади да ИС може да им понуди нешто што ће дати смисао њиховим животима?" пита се О'Мали. Он сматра да контакт са ИС треба да почне са посредницима блиским тој групи - имућним појединцима у Саудијској Арабији, Катару и другим арапским земљама "који згрћу новац" за борце. Да би се било која оружана група убедила да разговара са својим непријатељима, потребно је доста времена, упозорава О'Мали и додаје да то почиње са развијањем односа у заједници, изградњом поверења са људима на нижим нивоима свих зараћених страна и уз постепени напредак. "То су контакти личне природе", објашњава он и напомиње да људи на Западу верују да се такве ствари могу брзо решити, што и јесте део проблема који Запад има са ИС. Посредник са 40 година искуства, О'Мали је ујединио зараћене стране у Ираку у зениту секташког сукоба 2007. и 2008, што је резултирало споразумом којим су ударени темељи политичком помирењу у Ираку и који је помогао да се смањи насиље. Он је у томе успео уз помоћ посредника из Јужне Африке и Северне Ирске, где је 1998. издејствовао споразум којим је окончан 30-годишњи секташки сукоб. Овај аналитичар каже да је подела између шиита и сунита један од разлога за успон ИС, који подржавају сунитски племенски лидери у Ираку који себе сматрају обесправљеним због шиитске владе у Багдаду. Он предвиђа да Ирак неће постојати у садашњем облику за 10 година, а да ће Курди, охрабрени својим успехом у борби против ИС, у блиској будућности прогласити независност од Ирака. Према О'Малијевом искуству, подељеном друштву ће најбоље помоћи друго подељено друштво, те је зато позвао јужноафричке преговараче да помогну преговарачима у Северној Ирској, а обе те групе да помогну Ирачанима. Сада овај амерички професор и аналитичар окупља подељене градове - укључујући Багдад, Белфаст, Јерусалим, Киркук, Митровицу и Сарајево - сваке године на Форуму градова у транзицији, где размењују искуства.
Прочитајте још:Лавров: Нове санкциjе СAД против Русиjе неприjатељскеКИРБИ: Очекујем да ће Косово и Албанија и даље позивати Србију да призна Косово
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА