Najnovije

Američki analitičar: Treba pregovarati sa džihadistima

LONDON - Američki analitičar i iskusni pregovarač Padridž O'Mali kaže da sa ekstremističkom organizacijom Islamska država (IS) treba razgovarati, jer se ona ne može tek tako ukloniti, i upozorava da je to proces u kojem se napreduje postepeno i koji iziskuje vreme.
Foto: Jutjub

Foto: Jutjub

"Mora se u dogledno vreme naći način da se razgovara sa Islamskom državom. Ne možete je jednostavno izbrisati. Ona će se ponovo pojaviti, samo u drugačijem obliku", kaže O'Mali u telefonskom intervjuu Rojtersu iz Bostona, gde radi kao profesor mira i pomirenja na Višoj školi politike i globalnih studija Univerziteta u Masačusetsu. "Mislim da mi na Zapadu ne razumemo u potpunosti fenomen Islamske države i stepen njene sofisticiranosti u privlačenju mladih iz celog sveta", ističe američki analitičar. O'Mali se osvrnuo na rezultate ankete koju je Arapski centar za istraživanje i političke studije nedavno sproveo u šest arapskih zemalja, a koji pokazuju da su Palestinici najsnažniji podržavaoci IS. To je, prema njegovim rečima, iznenađujuće s obzirom na to da je IS fokusirana na uspostavljanje kalifata i nije mnogo zainteresovana za uništenje Izraela. "Da li su Palestinci možda dostigli toliki stepen beznadežnosti u pogledu svoje budućnosti da se sada okreću bilo čemu, u nadi da IS može da im ponudi nešto što će dati smisao njihovim životima?" pita se O'Mali. On smatra da kontakt sa IS treba da počne sa posrednicima bliskim toj grupi - imućnim pojedincima u Saudijskoj Arabiji, Kataru i drugim arapskim zemljama "koji zgrću novac" za borce. Da bi se bilo koja oružana grupa ubedila da razgovara sa svojim neprijateljima, potrebno je dosta vremena, upozorava O'Mali i dodaje da to počinje sa razvijanjem odnosa u zajednici, izgradnjom poverenja sa ljudima na nižim nivoima svih zaraćenih strana i uz postepeni napredak. "To su kontakti lične prirode", objašnjava on i napominje da ljudi na Zapadu veruju da se takve stvari mogu brzo rešiti, što i jeste deo problema koji Zapad ima sa IS. Posrednik sa 40 godina iskustva, O'Mali je ujedinio zaraćene strane u Iraku u zenitu sektaškog sukoba 2007. i 2008, što je rezultiralo sporazumom kojim su udareni temelji političkom pomirenju u Iraku i koji je pomogao da se smanji nasilje. On je u tome uspeo uz pomoć posrednika iz Južne Afrike i Severne Irske, gde je 1998. izdejstvovao sporazum kojim je okončan 30-godišnji sektaški sukob. Ovaj analitičar kaže da je podela između šiita i sunita jedan od razloga za uspon IS, koji podržavaju sunitski plemenski lideri u Iraku koji sebe smatraju obespravljenim zbog šiitske vlade u Bagdadu. On predviđa da Irak neće postojati u sadašnjem obliku za 10 godina, a da će Kurdi, ohrabreni svojim uspehom u borbi protiv IS, u bliskoj budućnosti proglasiti nezavisnost od Iraka. Prema O'Malijevom iskustvu, podeljenom društvu će najbolje pomoći drugo podeljeno društvo, te je zato pozvao južnoafričke pregovarače da pomognu pregovaračima u Severnoj Irskoj, a obe te grupe da pomognu Iračanima. Sada ovaj američki profesor i analitičar okuplja podeljene gradove - uključujući Bagdad, Belfast, Jerusalim, Kirkuk, Mitrovicu i Sarajevo - svake godine na Forumu gradova u tranziciji, gde razmenjuju iskustva.
Pročitajte još:Lavrov: Nove sankcije SAD protiv Rusije neprijateljskeKIRBI: Očekujem da će Kosovo i Albanija i dalje pozivati Srbiju da prizna Kosovo
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA