Најновије

ЕПС не може да обезбеди струју због леда

БЕОГРАД - Јавно предузеће Електромрежа Србије наставља борбу за нормализацију снабдевања електричном енергијом источне Србије и санирању последица хаварија које су у тој области изазвале ледене кише и олујни ветрови, саопштило је вечерас то предузеће.
ЕПС (Фото: ЈуТјуб)

ЕПС (Фото: ЈуТјуб)

"Све расположиве екипе Електромреже Србије из целе земље непрекидно су на терену и улажу последње атоме снаге како би се санирале последице хаварија које су по источној Србији изазвале ледене кише и олујни ветрови. Због катастрофалних временских услова, животи чланова екипа ЈП ЕМС су угрожени, али борба ни у једном тренутку не престаје", наводи се у саопштењу. ЈП ЕМС додаје да помоћ пружају и бројна предузећа са којима сарађује, усмеривши своје ресурсе како би се спречила хуманитарна катастрофа која прети становницима источне Србије. "Радимо заједно са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије, који нам пружа подршку у борби за нормализацију стања у том делу земље", наводи ЈП ЕМС. За подизање хаваријског стуба број 132 на ДВ 128/3 Мајданпек 3 - Нересница је ангажовано 20 радника из ЕМС-а (Погон Бор, Погон Крушевац, Погон Нови Сад и Погон Ваљево), четири монтера из ПД Електроисток Изградња и четири монтера из Енергомонтаже, а укупно 28 монтера и четири инжењера ће током ноћи подићи тај стуб. За поновни преглед ДВ 177 Бор 2 - Мајданпек 2 за сутра у 5.00 сати ујутру ангажовано је 54 монтера из свих Погона. ЈП ЕМС наводи и да у овој области непрекидно пада ледена киша и поново се ствара ледени омотач. Бројни запослени ангажовани су и на другим далеководним правцима, додаје се у саопштењу. Запослени ЈП ЕМС користе и монтажно-демонтажне далековдне стубове за хаваријске ситуације како би се становништву што пре обезбедило нормално снабдевање струјом, али је отежавајућа околност то што је временска непогода оштетила стубове на чак три далеководна правца и што ледена киша и даље пада, закључује ЈП ЕМС. Грађани Мајданпека су од јуце без струје, а данас нису успела три покушаја да се омогући снабдевање из правца Бора, рекао је министар енергетике Александар Антић. Антић је, за телевизију Б92, рекао да напори радника Електромреже Србије (ЕМС) трају цео дан да успоставе стабилно снабдевање Мајданпека струјом и чине огроман труд да поправе срушени далековод и замене трансформатор у готово немогућим условима, на неприступачном терену и уз ледену кишу. Око 17 сати није успео трећи покушај радника ЕМС-а да успоставе снабдевање Мајданпека струјом преко Бора, објаснио је министар и додао да је јуче кренуло превожење хаваријског трансформатора из Београда на то подручје и његова монтажа траје скоро читав данашњи дан. Антић је рекао да ово што се десило у Мајданпеку апсолутно нема везе са спремношћу ЕМС-а у редовним условима, јер ово је била ванредна ситуација. Општина Мајданпек је без струје 24 сата а зато и даље нема ни грејање ни водосбдевања, изјавио је данас Танјугу председник те општине Мајданпек Дејан Вагнер. Председник те општине Дејан Вагнер рекао је Танјугу да је уз помоћ агрегата решен проблем са електричном енергијом у Дому здравља здравља и локалној болници.
Прочитајте још:Сутра штрајк таксиста, очекује се колапс саобраћаја у Београду!
Вагнер је у телефонској изјави Танјугу навео и да је највећи проблем недостатак грејања јер је на централни топловод, који не ради због недостатака струје прикључено око 5000 корисника. Он је рекао и да због недостака струје нема ни воде а да још увек нема прецизних информација надлежних када би могло да се успостави снабдевање електричном енергијом. Вагнер је додао и да су продавнцие у Мајданпеку добро снабдевене и храном и водом и да не би требало да буде већих проблема. Према његовим речима, општинске структуре су у сталној комуникацији са надлежнима из републичких предузећа и грађанима. Део становништва на подручју општине Мајданпек остао је јуче око 17 сати без напајања елетричном енергијом, јер је због јаке ледене кише дошло до испада два далековода. На подручју Мајданпека фиксна телефонија готово да не ради а у поподневним сатима прорадила је мобилна мрежа Теленора. Током дана деца нису ишла у школе а ни обданишта нису радила јер је нема струје а и радијатори су ледени. Проблеми су настали када је јуче око 17 сати дошло до квара на далеководу од 110 КW који напаја све три трафо-станице за снабдевање мајданпечке општине струјом. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА