Најновије

Укунути пакетићи деци сиромашних чиновника али се деле за НБС и Србијагас

БЕОГРАД - Влада Србије забранила је куповину пакетића за децу запослених у државним службама где су најниже плате, док ће новогодишње дарове испод корпоративне јелке наћи једино малишани радника махом јавних предузећа и Народне банке Србије с натпросечним примањима.
Гувернерка Јоргованка Табаковић (принтскрин Јутјуб)

Гувернерка Јоргованка Табаковић (принтскрин Јутјуб)

Тако је због мањка пара у републичком буџету Влада Србије забранила набавку пакатића у својим министарствима и стручним службама, републичком парламенту, али и у просвети, здравству и многим другим институцијама које се директно финансирају из државне касе. За разлику од њих, уредба о укидању поклона не важи у многим јавним предузећима, попут „Србијагаса“ и „Електродистрибуције Београд“, а која упркос пословним губицима запосленима исплаћују велике плате с којима и сами могу без проблема да финансирају новогодишње пакетиће. Пакетића ће бити и у ТЕ „Никола Тесла“ и Републичком заводу за статистику, али и у Народној банци Србије која важи за најиздашнијег послодавца у држави. Малишани запослених у овој институцији, тачније њих 186, зато ће добити и најбогатије поклоне од чак 8.800 динара. У Министарству финансија сматрају да је оваква подела деце на оне којима ће Деда Мраз донети поклоне и на оне којима неће сасвим легална јер се забрана пакетића не односи на јавна предузећа. Синдикати ових фирми, с друге стране, тврде да на дечје дарове имају право и да је новац за пакетиће саставни део њиховог колективног уговора. - Синдикат „Србијагаса“ добио је фонд за новогодишње поклоне јер је то саставни део нашег колективног уговора. Уколико желе да укину ову праксу, морала би да се промени та ставка, на шта радници не би пристали - поручују из тог синдиката. У ЕДБ кажу да пакетиће не дели компанија, већ синдикати из којих незванично сазнајемо да ће око 800 њихове деце добити пакет с играчкама вредан око 6.000 динара. - Радници кажу да би им тај новац био кориснији за неке друге потребе, али у синдикату то одбијају. Непознато је и преко ког се набављају играчке јер тендер није расписан, па се ствара простор за различите манипулације - каже један од радника ЕПС.
Прочитајте још:Буџет предвиђа 27.000 људи мање у jавном секторШешељ: Хрвати жале што нисам Хрват!
Награђују се само деца богатих Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија сматра да је штедња на пакетићима бесмислена. - Та је мера примењена у тотално погрешном смеру јер ће бити награђена деца оних родитеља која добро зарађују. То што ће држава на пакетићима да уштеди је толико минорно у односу на друге трошкове. На тај начин се прави подела међу децом на богату и сиромашну - каже Добрашиновић. Чињенице - 8.800 динара је вредност пакетића у НБС - 8.000 динара је вредност поклона у „Србијагасу“ - 6.000 динара је вредност пакетића у ЕДБ - 7.000 динара је вредност пакетића у ТЕ „Никола Тесла“ и РЗС Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА