Најновије

Радомир Антић: Куцао сам се и дрвеним јајима

МАДРИД - Фудбалски стручњак и некадашњи селектор Србије, Радомир Антић признаје да због породичног педигреа раније није смео да слави православне празнике, али, како каже, што више стари, све се више враћа коренима и традицији.
Фото: Медиа центар

Фото: Медиа центар

- Дете сам војног лица и у мојој младости се није практиковала прослава православних празника. Нисам смео да офарбам јаје, а камоли да славим Васкрс. Што више старим , враћам се коренима и српској традицији, и редовно славим Божић, Васкрс и крсну славу Светог Николу – признаје Радомир Антић Истичете да се враћате коренима и традицији, и да надокнађујете пропуштено. Колико сте напредовали у познавању православних обичаја, посебно везаних за Васкрс? - Научио сам понешто, захваљујући литератури, али то много боље зна супруга Вера. Ево например, Васкршњи пост, нисам спроводио због природе посла. Стално сељакање, путовања , недостатак времена. У току године постим три дана – за Божић, Васкрс и крсну славу. Знам да за Тодорову суботу домаћице кувају жито као за славу.Врбици се радују деца, јер их родитељи воде у цркву, и носе врбове гранчице. У Великој недељи су најважнији празници, Велики четвртак и Велики петак. Првог дана се народ причешћује, а другог дана се износи плаштаница, коју верници целивају. Е сад, да ме питате кад ти празници падају, нисам сигуран да би погодио. Кад фарбате јаја и ко је задужен за тај део посла?. - На Велики петак, а што се тиче тог дела посла то раде супруга, ћерка, унуци, унуке, сви осим мене. Ја уживам у њиховом раду држећи даљински управљачу руци и гледам фудбал. Шта на Вас оставља посебан утисак у прослави Васкрса? - Литургија у цркви у суботу вече, која траје до јутарњих сати. То је церемонија пред којом не можеш да останеш равнодушан. Уједно. Васкрс је прилика да се породица нађе на окупу, јер смо дуго одвојени.
Поводом највећег хришћанског парзника, Васкрса, Радомир Антић упутио је честитку свим православним верницима: - Нека вам радост васкрснућа врати веру у живот. Нека нестане зло, а превлада добро, нека вам љубав буде ослонац, а срећа вечни пратилац. Христос Воскресе!
Шта ће се овог пута наћи на трпези породице Антић? - Јаја, јагње и специјалитети из мог родног краја.На крају ћемо засадитинтортом. Ух, што волим јагњетину. Једва чекам да супруга са децом спреми ручак, па да дегустирам. Васрскрсу су се највише радују деца, али и одрасли, због такмичарског карактера... - Да! Такмичимо се чије је јаје јаче. Кад смо већ код туцања јаја, не могу а да не споменем мог млађег унука. Питам га колико јаја можеш да поједеш на празан стомак?. Он ми одговара: „Деко, могу пет!“.„Благо деки, чим поједеш једно, стомак ти није празан, остала јаја ти долазе на попуњен стомак“, кажем му. Он се само насмеје. Колико сте највише успели да полупате јаја? - Нисам бројао, али једном сам напунио велику котарицу. Да ли Вам је неко потурио лажно јаје? - Било је и тога! Неки јаје пробију одоздо, исцеде жуманце и беланце, па налију воском, да буде тврђе. Да ли сте Ви користили лажњаке? - Морао сам на лажњаке да одговорим истом мером. Узимао сам јаја од морке, она су чвршћа од осталих. Некад сам користио и дрвено. Како одабрати победничко јаје? - Куцкањем у зубе, мада, томе нешто нисам вичан. Чиста лутрија, мада кажу, што је кока старија, то је јаје тврђе.- закључио је Радомир Антић Извор: Правда/Слободан Милошевић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА