Najnovije

Radomir Antić: Kucao sam se i drvenim jajima

MADRID - Fudbalski stručnjak i nekadašnji selektor Srbije, Radomir Antić priznaje da zbog porodičnog pedigrea ranije nije smeo da slavi pravoslavne praznike, ali, kako kaže, što više stari, sve se više vraća korenima i tradiciji.
Foto: Media centar

Foto: Media centar

- Dete sam vojnog lica i u mojoj mladosti se nije praktikovala proslava pravoslavnih praznika. Nisam smeo da ofarbam jaje, a kamoli da slavim Vaskrs. Što više starim , vraćam se korenima i srpskoj tradiciji, i redovno slavim Božić, Vaskrs i krsnu slavu Svetog Nikolu – priznaje Radomir Antić Ističete da se vraćate korenima i tradiciji, i da nadoknađujete propušteno. Koliko ste napredovali u poznavanju pravoslavnih običaja, posebno vezanih za Vaskrs? - Naučio sam ponešto, zahvaljujući literaturi, ali to mnogo bolje zna supruga Vera. Evo naprimer, Vaskršnji post, nisam sprovodio zbog prirode posla. Stalno seljakanje, putovanja , nedostatak vremena. U toku godine postim tri dana – za Božić, Vaskrs i krsnu slavu. Znam da za Todorovu subotu domaćice kuvaju žito kao za slavu.Vrbici se raduju deca, jer ih roditelji vode u crkvu, i nose vrbove grančice. U Velikoj nedelji su najvažniji praznici, Veliki četvrtak i Veliki petak. Prvog dana se narod pričešćuje, a drugog dana se iznosi plaštanica, koju vernici celivaju. E sad, da me pitate kad ti praznici padaju, nisam siguran da bi pogodio. Kad farbate jaja i ko je zadužen za taj deo posla?. - Na Veliki petak, a što se tiče tog dela posla to rade supruga, ćerka, unuci, unuke, svi osim mene. Ja uživam u njihovom radu držeći daljinski upravljaču ruci i gledam fudbal. Šta na Vas ostavlja poseban utisak u proslavi Vaskrsa? - Liturgija u crkvi u subotu veče, koja traje do jutarnjih sati. To je ceremonija pred kojom ne možeš da ostaneš ravnodušan. Ujedno. Vaskrs je prilika da se porodica nađe na okupu, jer smo dugo odvojeni.
Povodom najvećeg hrišćanskog parznika, Vaskrsa, Radomir Antić uputio je čestitku svim pravoslavnim vernicima: - Neka vam radost vaskrsnuća vrati veru u život. Neka nestane zlo, a prevlada dobro, neka vam ljubav bude oslonac, a sreća večni pratilac. Hristos Voskrese!
Šta će se ovog puta naći na trpezi porodice Antić? - Jaja, jagnje i specijaliteti iz mog rodnog kraja.Na kraju ćemo zasaditintortom. Uh, što volim jagnjetinu. Jedva čekam da supruga sa decom spremi ručak, pa da degustiram. Vasrskrsu su se najviše raduju deca, ali i odrasli, zbog takmičarskog karaktera... - Da! Takmičimo se čije je jaje jače. Kad smo već kod tucanja jaja, ne mogu a da ne spomenem mog mlađeg unuka. Pitam ga koliko jaja možeš da pojedeš na prazan stomak?. On mi odgovara: „Deko, mogu pet!“.„Blago deki, čim pojedeš jedno, stomak ti nije prazan, ostala jaja ti dolaze na popunjen stomak“, kažem mu. On se samo nasmeje. Koliko ste najviše uspeli da polupate jaja? - Nisam brojao, ali jednom sam napunio veliku kotaricu. Da li Vam je neko poturio lažno jaje? - Bilo je i toga! Neki jaje probiju odozdo, iscede žumance i belance, pa naliju voskom, da bude tvrđe. Da li ste Vi koristili lažnjake? - Morao sam na lažnjake da odgovorim istom merom. Uzimao sam jaja od morke, ona su čvršća od ostalih. Nekad sam koristio i drveno. Kako odabrati pobedničko jaje? - Kuckanjem u zube, mada, tome nešto nisam vičan. Čista lutrija, mada kažu, što je koka starija, to je jaje tvrđe.- zaključio je Radomir Antić Izvor: Pravda/Slobodan Milošević

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA