Najnovije

Ministar unutrašnjih poslova FBiH preti: Spremamo se za sukob sa Srbima, nećemo da čekamo

Ministar policije FBiH Ramo Isak organizovao je skup "Domovina te zove" na Smetovima kod Zenice, na kojem je govorio ratni komandant muslimanskih snaga tzv. Armije RBiH, dok su se vijorile ratne zastave te armije RBiH.

Istupi ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka sve su radikalniji, uznemiryju javnost i postaju pretnja po bezbednost BiH, izjavio je dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Ćeranić je ovo rekao nakon što je Isak organizovao je skup "Domovina te zove" na Smetovima kod Zenice, na kojem je govorio ratni komandant muslimanskih snaga tzv. Armije RBiH, dok su se vijorile ratne zastave muslimanskih snaga iz rata 1992-1995, ističući da sve počinje od reči.

Isak je "tražio podršku u borbi protiv rušilačkih elemenata", kako je okarakterisao rukovodstvo Republike Srpske. 

"Mi nismo za rat i došli smo ovde da to poručimo, ali i da poručimo da u ovoj državi ima dovoljno patriota, ne dao Bog, ako se desi rat, da ovu državu možemo da branimo. Ne želimo rat, ali državu ne damo i niko nam državu uzeti neće", kazao je Isak, dodajući:

"Trenutni operativni podaci kažu da neće doći do sukoba, ali mi se spremamo, mi nećemo da čekamo. Spremni smo da odgovorimo ako bude potrebe, ali normalno, ne želimo rat. Oni koji žele rat neka je (BiH) napuste", poručio je Federalni ministar unutrašnjih poslova.

Uznemirujuće je i samo prisustvo, a ne učešće Sefera Halilovića koji je bivši general i komandant tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine za vreme rata, koji je bio optužen za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu. 

Sefer Halilović je sa skupa poručio kako nije istina da oni ne bi imali "odgovor na pokušaje deljenja BiH, ukoliko Srbi budu insisturali na tome".

Halilović je bio prvi komandant, odnosno za načelnik Glavnog štaba takozvane Armije RBiH i tu funkciju je obavljao do 1993. godine. Za njegove zamenike imenovani su Jovan Divjak i Stjepan Šiber.

Ćeranić je naglasio da, umesto da svojim izjavama doprinosi stabilnosti i javnom redu i miru i bezbednosti građana, Isak se ponaša kao da je u jeku predizborne kampanje gde je najvažnije kod birača ostvariti političke poene po bilo koju cenu, čak i ovakvim ratnohuškačkim izjavama.

"Ako bi usledili neki incidenti ili ne daj Bože neki negativan razvoj događaja, onda ne mogu biti izuzeti od odgovornosti oni koji su dosipali ulje na vatru, dizali etničke tenzije, a pogotovo što funkcija ministra unutrašnjih poslova iziskuje sasvim drugačije izjave i ponašanje", napomenuo je Ćeranić.

On je istakao da iz Republike Srpske niko ne poziva na rat i ne šalje radikalne, preteće i uznemiravajuće poruke.

Ćeranić je rekao da razume zašto se u izbornoj godini pojedini političari ne ponašaju shodno visokim dužnostima na kojima su, nego kratkoročnim političkim planovima i ambicijama, ali i da isto tako postoje važniji i viši ciljevi kao što su mir, bezbednost i stabilnost.

Ukazao je da je poražavajuće da je na skupu kod Zenice bio veliki broj mladih ljudi koji su nosili ratne zastave tzv. Armije BiH i mnoge podsećali na žrtve proteklog rata.

"Ono što je u Dejtonskom sporazumu nazvano tragičnim sukobom kod nas se predstavlja kao nešto što bi trebalo da se ponovi, kao drugo poluvreme po rečima predsednika SDA Bakira Izetbegovića, i sve to nije dobro. Ratni generali koji bi da završe ono što nisu uspeli u ratu, da realizuju ratne ciljeve, zaista su nemilosrdni, jer se i to ne može realizovati bez patnje i žrtava upravo tih mladih", smatra Ćeranić.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je već reagovala nakon što je Isak priredio doček ljudima iz specijalne jedinice i direktoru Federalne uprave policije nakon oslobađanja iz pritvora, nakon što su uhapšeni u akciji "Blek taj dva", te da se nada da bi trebalo da ponovo reaguju nakon njegovih istupa i izjava o rovovima.

Ćeranić je upitao protiv koga će to da se bori Ramo Isak, da li protiv Tužilaštva i Suda BiH koji vode postupak protiv njegovih najbližih saradnika.

"Prema tome, umesto da se kritički osvrne na rad Ministarstva i uloge pojedinaca u Ministarstvu koje zastupa, Ramo Isak izlazi na sasvim drugi teren koji je svima u BiH dobro poznat, a to je teren ratnohuškačkih izjava i priprema za nešto što verujem niko u BiH ne želi, ni mladi, niti penzioneri. Toliko je povika i kritika na vlast da mladi odlaze, a takvim porukama koje su se čule na Smetovima odlazak mladih biće samo ubrzan", naveo je Ćeranić.

Žestoka rasprava u „Utisku nedelje“: Stefanović – da ste imali časne namere izašli biste na izbore u decembru, Manojlović mu odbrusio

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA