Најновије

СУЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ: Снајперисте смо користили одлично!

ХАГ - Суђење Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу наставило се исказом сведока одбране Милорада Шеховца да је Армија БиХ у Сарајеву кршила међународно ратно право.
Генерал Младић: Бранио сам народ часно! (Фото: ЈуТјуб)

Генерал Младић: Бранио сам народ часно! (Фото: ЈуТјуб)

Пуковник Шеховац који је био командант Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске, изјавио је су муслиманске снаге имале положаје у цивилиним објектима и из њих отварале ватру, те у сарајевским насељима Храсница и Добриња током рата "није била ниједна искључиво цивилна зона".
"Онај ко планира и изводи дејства у насељеном месту, дужан је да уклони цивиле из зоне борбених дејстава. Постојање цивила у тој зони противно је међународном праву. Муслиманска 104. бригада АБиХ је то кршила" у Сарајеву, рекао је Шеховац.
Оптужница Младића (71) који је био командант ВРС, терети, између осталог, за терори над цивилима у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95. године. Тврдећи да су се снаге босанских Срба око Сарајева искључиво браниле, Шеховац је као њихов ратне циљеве навео "заштиту српске територије и цивила" и "блокаду Првог корпуса АБиХ".
"Нама повлачења није било. Ми смо спроводили одсудну одбрану. Свако наше повлачење имало би далекосежне последице и по територију и по војску РС", нагласио је сведок.
Он је рекао да је Друга сарајевска бригада ВРС гађала искључиво војне циљеве и "борбене положаје непријатеља", а тврдио је да је ватру увек обустављала када је постојала опасност од страдања цивила. То нису, нагласио је Шеховац, могли бити "раширени и систематски напади на цивиле", како тврди тужилаштво. Негирајући оптужбе о снајперским нападима на цивиле, Шеховац је казао да је његова јединица имала 25 снајпериста, али су сви били на фронту ван Сарајева и гађали "непријатељске војнике и старешине". Прочитајте још:СУЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ: Ми Срби смо генетски јачи и лепши од „потурица“! "Мислим да сам своје снајперисте добро искористио и у складу с међународним правом", подвукао је сведок. Потврђујући навод оптужнице да је ВРС, 6. априла 1995, испалила модификовану авио-бомбу на зграду Основне школе "Алекса Шантић" у Храсници где је, по њему, АБиХ производила муницију, Шеховац је ефекат експлозије пројектила описао рекао: "Знате, та бомба има негде између 105 и 107 килограма експлозива. Приликом удара избаци око 550 кубика земље. Кад падне у насељено место, онда се ствара огроман облак дима и прашине, пречника од 100 метара... Кратер бомбе се обично креће до 18 метара и дубине до пет метара". Пуковник Шеховац сутра ће одговарати на питања тужилаца. Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници; за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида и за узимање припадника мировних снага УН за таоце, 1992-95. године. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА