Најновије

Погледајте колики је минималац у Србији

Минимална зарада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање за период јул–децембар у Србији износи 115 динара (нето) по радном часу. Влада одлучила да обезбеди здравствено осигурање за више од 26.000 запослених у предузећима у реструктурирању.
Усрећили раднике (фото Јутјуб)

Усрећили раднике (фото Јутјуб)

То значи да минимална нето плата у Србији износи 20.010 динара, и на том је нивоу од пре две године. Толика зарада спада у најниже у региону, а последње повећање запослени су добили у априлу 2012. године када је минималац по сату повећан са 102 на 115 динара, преноси Танјуг. На седници Социјално-економског савета у фебруару ове године, донета је одлука да се цена рада не мења до јуна, а и тада је радник у Србији са минималном платом од 175 евра био један од најмање плаћених у окружењу. Осим за Словенијом и Хрватском, Србија каска и за Македонијом и БиХ. Када је реч о земљама чланицама ЕУ, Бугарска је са 3,7 евра по сату имала најнижу цену рада у Европској унији у 2013. години, али је истовремено имала и највеће повећање те цене од 44,1 одсто од 2008. до 2013. године. Најскупље је плаћен рад у Шведској, где се за један сат рада добија 40,1 евра, показују подаци европског статистичког портала Евростата. Просечна цена рада у ЕУ у 2013. години износила је 23,7 евра, а у еврозони 28,4 евра. Евростат је рангирао земље ЕУ у три групе према нивоу минималне плате. Прву групу чине земље са минималном платом испод 500 евра и у њој се налазе: Бугарска, Румунија, Летонија, Литванија, Чешка, Естонија, Мађарска, Словачка, Пољска и Хрватска. У другој групи, са минималном платом од 500 до 1.000 евра налазе се: Португалија, Грчка, Малта, Шпанија и Словенија, док трећу групу, са минималним платама изнад 1.000 евра, чине: Британија, Француска, Ирска, Холандија, Белгија и Луксембург. Поред одлуке о минималној заради, Влада Србије обезбедиће здравствено осигурање за више од 26.000 запослених у предузећима у реструктурирању и са неразвијених подручја, који немају оверене здравствене књижице.
Прочитајте још:Красић: После 12 година јасно је да су праве речи „терор и тортура“
Усвојен је и Предлог закона о потврђивању споразума између Владе Србије и Владе Савезне Републике Немачке о превозу путника и ствари у међународном друмском саобраћају. Влада је усвојила и Предлог закона о потврђивању оригиналне конвенције о оснивању европског центра за средњорочне прогнозе времена, саопштила је Канцеларија Владе за сарадњу с медијима. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА