Najnovije

Pogledajte koliki je minimalac u Srbiji

Minimalna zarada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za period jul–decembar u Srbiji iznosi 115 dinara (neto) po radnom času. Vlada odlučila da obezbedi zdravstveno osiguranje za više od 26.000 zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju.
Usrećili radnike (foto Jutjub)

Usrećili radnike (foto Jutjub)

To znači da minimalna neto plata u Srbiji iznosi 20.010 dinara, i na tom je nivou od pre dve godine. Tolika zarada spada u najniže u regionu, a poslednje povećanje zaposleni su dobili u aprilu 2012. godine kada je minimalac po satu povećan sa 102 na 115 dinara, prenosi Tanjug. Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta u februaru ove godine, doneta je odluka da se cena rada ne menja do juna, a i tada je radnik u Srbiji sa minimalnom platom od 175 evra bio jedan od najmanje plaćenih u okruženju. Osim za Slovenijom i Hrvatskom, Srbija kaska i za Makedonijom i BiH. Kada je reč o zemljama članicama EU, Bugarska je sa 3,7 evra po satu imala najnižu cenu rada u Evropskoj uniji u 2013. godini, ali je istovremeno imala i najveće povećanje te cene od 44,1 odsto od 2008. do 2013. godine. Najskuplje je plaćen rad u Švedskoj, gde se za jedan sat rada dobija 40,1 evra, pokazuju podaci evropskog statističkog portala Evrostata. Prosečna cena rada u EU u 2013. godini iznosila je 23,7 evra, a u evrozoni 28,4 evra. Evrostat je rangirao zemlje EU u tri grupe prema nivou minimalne plate. Prvu grupu čine zemlje sa minimalnom platom ispod 500 evra i u njoj se nalaze: Bugarska, Rumunija, Letonija, Litvanija, Češka, Estonija, Mađarska, Slovačka, Poljska i Hrvatska. U drugoj grupi, sa minimalnom platom od 500 do 1.000 evra nalaze se: Portugalija, Grčka, Malta, Španija i Slovenija, dok treću grupu, sa minimalnim platama iznad 1.000 evra, čine: Britanija, Francuska, Irska, Holandija, Belgija i Luksemburg. Pored odluke o minimalnoj zaradi, Vlada Srbije obezbediće zdravstveno osiguranje za više od 26.000 zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju i sa nerazvijenih područja, koji nemaju overene zdravstvene knjižice.
Pročitajte još:Krasić: Posle 12 godina jasno je da su prave reči „teror i tortura“
Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o prevozu putnika i stvari u međunarodnom drumskom saobraćaju. Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju originalne konvencije o osnivanju evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA